Artykuł porusza znaczenie prawidłowego odżywiania w trakcie pandemii Covid – 19. Autorem publikacji jest Andrew Sterman, znany i ceniony nowojorski terapeuta klasycznej medycyny chińskiej, który specjalizuje się m.in. w dietetyce. Swą praktykę opiera w dużej mierze na naukach dr Jeffrey’a Yuen’a – mistrza dwóch, wielowiekowych linii taoistycznych. Artykuł został również uzupełniony o dodatkowe informacje zawarte w niedawnym wykładzie on-line tego terapeuty.

Działania w celu powstrzymania nowego koronawirusa wydają się mniej skuteczne niż byśmy oczekiwali. Przyszedł więc czas, aby skupić się na tym, co możemy zrobić dla siebie, dla rodziny, klientów, sąsiadów i dla wszystkich innych by chronić zdrowie. Poza myciem rąk i unikaniem bliskich kontaktów, posiadamy także odpowiednie zalecenia dietetyczne, które wdrażając mogą spowodować, że dołączymy do szerokiego grona osób przechodzących infekcję bez poważnych objawów, nawet jeśli mamy być na nią narażeni.

Objawem zakażenia Covid-19 jest bardzo szczególny rodzaj zapalenia płuc z wyjątkowo lepkim śluzem, blokującym klatkę piersiową. Wielu pacjentów nawet nie kaszle zbyt intensywnie, ponieważ szybko tworzący się gęsty śluz jest niemożliwy do odkaszlnięcia.

Medycyna chińska od tysiącleci uczy, że istnieje głębokie energetyczne połączenie między płucami a jelitem grubym (połączenie jako para narządów yin-yang) oraz że schorzenia, które zmniejszają wydolność płuc, mogą wpłynąć, a także zostać rozwiązane przez jelito grube. Raporty pochodzące z Chin uwzględniają charakterystyczny scenariusz zablokowania dróg oddechowych w połączeniu ze względnym zaparciem lub niepełnym oczyszczaniem jelit. Wszystkie te informacje dają nam konkretne podejście do ochrony zdrowia poprzez dietę.

1) Unikaj produktów spożywczych, sprzyjających produkcji wilgoci i śluzu w naszym ciele. Kluczowymi „lepkimi” (silnie nawilżającymi) produktami są: cukier, nabiał i chleb. W praktyce powinniśmy drastycznie zredukować wszystkie słodycze, większość nabiału (jogurt naturalny jest najbezpieczniejszym nabiałem do spożycia), pizzy, ciastek, bułeczek itd. Same zboża nie są złe, ale należy unikać pieczywa z dużą zawartością glutenu, zwłaszcza pszennego (zawiera najwięcej glutenu, który swą nazwę wziął od łacińskiego słowa klej).  Zamiast tego wykorzystajmy ryż, kukurydzę, proso, grykę, komosę ryżową, amarantus, owies, jęczmień i żyto.

2) Unikaj zimnej termicznie żywności i napojów. Zimne napoje sprzyjają tworzeniu się śluzu w ciele, zwłaszcza u osób z osłabionym trawieniem. Nie pijmy napojów z lodem, dużych ilości zielonej herbaty i soków owocowych zwłaszcza z owoców cytrusowych. Zamiast tego spożywajmy dużo wody w temperaturze pokojowej lub wyższej. Lody, które zawierają cukier, nabiał i są zimne, stanowią w tej chwili najgorszy posiłek i należy ich w pełni unikać. Zgodnie z doniesieniami ze szpitalnych oddziałów, osoby cierpiące na Covid-19 tracą zdolność do poruszania się przez co również do usuwania śluzu. Infekcja postępuje bardzo szybko, nie dając czasu na dostosowanie diety i oczyszczenie z zalegającego śluzu. Aby zrobić, co w naszej mocy i zapewnić miejsce wśród 96-99,5% ludzi, którzy mogą przetrwać ekspozycję na Covid-19, powinniśmy żyć przez kilka najbliższych miesięcy na diecie, która chroni przed Śluzem, czyli zagęszczoną formą Wilgoci w medycynie chińskiej.

3) Palenie tytoniu wydaje się być czynnikiem wysokiego ryzyka. Według doniesień 40% papierosów na świecie jest spożywanych w Chinach – kraju, który już teraz cierpi z powodu poważnego zanieczyszczenia powietrza. Niepalenie samo w sobie jest czynnikiem ochronnym. Jednak okres bezpośrednio po rzuceniu palenia może być również niebezpieczny, ponieważ płuca dostają wiadomość, że mogą wreszcie zacząć usuwać ciężkie toksyny, poprzez wykrztuszanie śluzu. Tak więc, jak na ironię, chociaż palacze powinni definitywnie rzucić nałóg na rzecz długotrwałego zdrowia, to może to nie być najlepszy czas. Zamiast tego, każdy kto pali, powinien ograniczyć palenie do minimum i to pilnie. Zasadą może być palenie 2-4 papierosów dziennie, jeśli masz nawyk palenia 1-2 paczek dziennie. Idealiści mogą uznać to za obraźliwe, ale nie jest to moment na kwestionowanie zdrowia płuc poprzez kontynuowanie palenia lub nagłe rzucenie palenia.

 4) Istnieją pokarmy, które mogą nam pomóc oczyścić się ze Śluzu – Wilgoci i poprawić perystaltykę jelit, zapewniając pewną, realną ochronę nawet dla osób, które są zakażone koronawirusem przez co stają się ciężkim przypadkiem.

  • Owies, jęczmień, ryż brązowy, proso, gryka, chleb pełnoziarnisty lub żytni – wszystko to sprzyja perystaltyce i chroni przed zaparciami. Większość z nas nie lubi rozmawiać na ten temat, ale istniejące wcześniej zaparcia to niebezpieczny scenariusz, gdy w pobliżu znajduje się wirus atakujący płuca. Chroń się przed zaparciami spożywając pełne ziarno.
  • Poranna woda jest również bardzo ważna. Rano należy wypić jedną lub dwie szklanki wody o temperaturze pokojowej, bez żadnych dodatków smakowych. Przechodzi ona przez żołądek i nawadnia jelita.
  • Kleiki, zupy, gulasze. Kleik jest posiłkiem ugotowanym na mokro, włączając m.in. płatki owsiane i congee (kleik ryżowy). Odporność wymaga dużej ilości płynów i dużej ilości energii wewnętrznej. Gotowane, płynne potrawy (owsianki, zupy, gulasze) zapewniają uwolnione w czasie nawodnienie, które wspiera odporność lepiej niż tylko woda pitna (co oczywiście jest również ważne). Ważne są również zdrowe oleje; należy pamiętać, że zawierają je oliwa z oliwek, awokado, orzechy, nasiona, a nawet jajka i masło, które są dobre dla pozostania silnym przy pomocy niezbędnego wewnętrznego nawilżenia.
  • Należy unikać pokarmów, które generują nadmiarowe Gorąco w Żołądku. Nadmierne Gorąco (a w konsekwencji i Suchość) są bardzo niekorzystne dla Żołądka – upośledzają jego naturalną zdolność do transformacji wody (pochodzącej z posiłków i napojów) w Płyny Ciała (będące fundamentem naszej odporności). Do pokarmów, które wysuszają lub nadmiernie ogrzewają żołądek należą: ostra papryka, alkohol, czosnek, cebula, potrawy smażone i inne.  Są to bardzo popularne pokarmy, a o czosnku mówi się, że zwiększa on odporność, ale długotrwałe jego stosowanie spowoduje nadmiarowe Gorąco Żołądka, co jest przeciwieństwem tego, czego chcemy teraz. Zredukuj lub tymczasowo wyeliminuj te pokarmy z codziennej diety.
  • Można dodawać produkty, które pomagają usunąć Śluz z organizmu. Są to nasienne przyprawy (nie są to ostre przyprawy wymienione powyżej). Przyprawy nasienne obejmują nasiona gorczycy, kminek, kolendrę, kardamon i anyż gwiazdkowaty (główny składnik leku przeciw grypie, tamiflu). Inne zalecane przyprawy to cynamon i pieprz syczuański.
  • Wprowadźmy do diety marchew, rzodkiewki, słodkie ziemniaki, pasternak oraz dużo zielonych warzyw (chłodzących i oczyszczających), takich jak: brokuły, jarmuż, kapusta, liście gorczycy sarepskiej, cykoria, endywia, rukola, ziele mniszka lekarskiego oraz zioła kuchenne, w tym: pietruszka, kolendra, koper, rozmaryn, oregano i inne. Nie chodzi tutaj o to, jak te zioła kuchenne lub ich olejki eteryczne mogą zabić wirusy, lecz pomagają one organizmowi oczyścić się ze śluzu i strawić jedzenie lepiej, co czyni nas silniejszymi i bezpieczniejszymi przy zagrożeniu zakażeniem.
  • Polecane są także nasiona strączkowe, zwłaszcza małe fasolki: soczewica, adzuki, groszek, fasola mung i wiele innych. Kiełki są również doskonałe, podobnie jak tradycyjnie fermentowana żywność. Mięso, drób, ryby i owoce morza w odpowiednich dla nas ilościach nie wymagają zmian (choć wiele osób skorzystałoby na pewnej ich redukcji.

I pamiętaj: 

  • Przemęcznie, przepracowanie zmniejsza odporność.
  • Zadbaj o wystarczające nawodnienie organizmu, stosuj płynną dietę (kleiki zbożowe, zupy, itp.) i dobrej jakości tłuszcze. Odwodnienie obniża odporność organizmu.
  • Jedz dobrze. Stosuj produkty nieprzetworzone, sezonowe, lokalne, dostosowane do potrzeb organizmu. Słabej jakości jedzenie obniża odporność.

– Znacznie ogranicz spożycie cukru, nabiału (zwłaszcza sera), glutenu.

Ogranicz spożycie alkoholu (abstynencja jest w porządku).

Unikaj zimnych napojów i posiłków.

– Unikaj produktów przyrządzonych w głębokim tłuszczu (prowadzą do wytwarzania śluzu, który osłabia odporność).

– Jeśli palisz, to zredukuj ilość wypalanych papierosów do 10 %, ale nie rzucaj zupełnie palenia (to nie żart!).

Dodawaj do gotowania przyprawy nasienne: gorczycę, kminek, anyż gwiazdkowaty, pieprz syczuański i inne.

– Śniadanie jedz płynne (gotowana owsianka, w przypadku choroby lub podeszłego wieku najłatwiejszy do strawienia jest kleik ryżowy).

Jedz pełne ziarno (chyba że chorujesz, trudniej je strawić podczas choroby) wraz z dużą ilością świeżej zieleniny, warzyw korzeniowych, wodorostów, grzybów, orzechów, nasion, fasoli, wraz z normalną (lub nieco mniejszą) ilością mięsa, drobiu, ryb.

– W przypadku przekąsek unikaj słodyczy na korzyść orzechów i suszonych owoców, na przykład migdałów i suszonych fig.

  • Złap trochę słońca i wykonuj delikatne ćwiczenia, które powinny skupiać się na rozciąganiu i oddychaniu.

Dla osób w podeszłym wieku lub dla tych, które mają słabe trawienie, można przed posiłkiem przygotować bardzo prostą, wspomagającą herbatę ziołową domowej roboty: 2-3 cienkie plasterki świeżego korzenia imbiru, 1/8 cytryny lub limonki (ze skórką, wycisnąć sok), oraz 1/2 łyżeczki miodu (jeśli nie ma już zbyt dużo cukru w diecie). Namoczyć w przegotowanej wodzie, wypić, gdy wystygnie. Ten prosty napar jest niedrogi i łatwy do wykonania. Imbir chroni płuca przed śluzem, skórka z owoców cytrusowych pomaga nam również radzić sobie ze śluzem i utrzymać pełen oddech, a dodatek miodu wspomaga aspekt trawienia nazywany transformacją. Razem w naparze z gorącej wody, składniki te stanowią strategię wzmocnienia (w najłagodniejszy i najłatwiejszy sposób) tych, którzy są najbardziej wrażliwi.

Tak, powinniśmy często i dokładnie myć ręce. Tak, powinniśmy unikać dotykania rzeczy w miejscach publicznych, a potem naszych własnych twarzy. I tak, powinniśmy iść do szpitala, jeśli chorujemy gorączkując i mając duszności. Ale zadbajmy także o naszą odporność by w pełni korzystać z naszego zdrowia i zapewnić sobie miejsce po dobrej stronie wszelkich statystyk.

Spodobał Wam się tekst i prezentowana wiedza? Mamy bardzo dobrą wiadomość! W styczniu 2021 roku odbędzie się stacjonarne szkolenie w Polsce o tematyce żywienia wg klasycznej medycyny chińskiej właśnie z Andrew. Szczegóły już wkrótce.

Przekładem wyżej zamieszczonego tekstu zajął się Piotr Łysoniewski przy redakcyjnej i merytorycznej pomocy Grażyny Kidawskiej.

Pin It on Pinterest

Share This