Jęczmień pospolity (Hordeum vulgare L.) roślina należąca do najstarszych i najważniejszych zbóż. Najstarsze znane dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na X w p.n.e.  Obecnie jest uprawiany głównie do wytwarzania słodu przy produkcji piwa, jako roślina paszowa. Z palonego ziarna otrzymywana jest kawa zbożowa. Jednak najważniejsze znaczenie ma kasza jęczmienna, którą możemy kupić w wielu odmianach, do wyboru są:
  • pęczak– całe ziarno pozbawione łuski,
  • pęczak obtaczany (kujawski)– całe ziarno pozbawione łuski, obtaczane i polerowane,
  • kasza jęczmienna perłowa (mazurska)– całe ziarno pozbawione łuski, poddane łamaniu na duże cząstki i polerowaniu; wyróżnia się grubą, średnią i drobną,
  • kasza perłowa prażona,
  • kasza jęczmienna łamana (wiejska)– całe ziarno poddane oczyszczaniu i obłuszczaniu, a następnie łamaniu bez polerowania; wyróżnia się grubą, średnią i drobną.
Kasza jęczmienna zawiera ok. 350 kcal/100 g. Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze pęczaku powinny docenić zwłaszcza osoby mające wysoki poziom cholesterolu i problemy z zaparciami – ze względu na obecność dużej ilości błonnika rozpuszczalnego – beta-glukanu – pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Kasza jęczmienna to także dobre źródło witamin z grupy B, manganu i selenu. Wg medycyny chińskiej jęczmień to zboże o ochładzającej naturze termicznej, smaku słodkim i słonym jednocześnie. Działa w Śledzionie i Żołądku.
  • oczyszcza Gorąco
  • buduje Krew i Płyny Ciała oraz nawilża Suchość
  • reguluje pracą Żołądka, usuwa zastoje w układzie pokarmowym, detoksykuje, wzmacnia jelita
  • działa moczopędnie, uprażony przed gotowaniem silniej usuwa Wilgoć. Łagodzi biegunki z powodu niedoboru Qi Śledziony.
  • obniża gorączkę (zwłaszcza podawany jako dodatek do zupy)
  • łagodzi nadmierne pobudzenie, nerwowość, zmniejsza bezsenność.
 

Pin It on Pinterest

Share This