Kilka słów o potrawie

Zupy rybne rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda. Spróbujcie a będziecie miło zaskoczeni:)

 

}

CZAS

30 min

PORCJE

4

KATEGORIA

Zupy

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka duża
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • passata pomidorowa – 1 szklanka (ew. sok pomidorowy lub domowy przecier pomidorowy)
  • filety rybne świeże: dorsz, łosoś, halibut, flądra  – 0.5kg-1kg
  • przyprawy do smaku – liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Na łyżeczce masła klarowanego poddusić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i dusić razem przez  2-3 min. W międzyczasie pokroić w słupki lub zetrzeć na grubej tarce warzywa korzeniowe. Dodać do cebuli i papryki, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować. Jak warzywa będą już miękkie, dodajemy pokrojony ząbek czosnku, majeranek, domowy przecier pomidorowy i pokrojone w kostkę filety rybne. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku i gotujemy wszystko razem jeszcze 5min. Podajemy zupę z koperkiem lub pietruszką.

MODYFIKACJE

  • zupa posiada działanie odżywcze i rozgrzewające
  • ryby morskie są szczególnie zalecane przy niedoborze Yang, wrażliwości na zimno, osłabieniu odporności
  • dodatek warzyw korzeniowych oraz pomidorów odżywia Yin i wzmacnia Płyny ciała.

Zobacz także

KOMPOTY

KOMPOTY

Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z  powodu Gorąca. 

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This