Wiosna w medycynie chińskiej jest związana z Wątrobą i Pęcherzykiem żółciowym. Pożywienie które powinniśmy częściej spożywać w tym okresie powinno wspomagać funkcję ww. narządów, czyli między innymi odżywiana i przechowywania Krwi, oczyszczania i detoksyfikacji, zapewnienia prawidłowej gospodarki hormonalnej, syntezy określonych białek, trawienia tłuszczy, a z energetycznego punktu widzenia powinno wspomagać swobodny przepływ Qi w organizmie.
Z punktu widzenia medycyny chińskiej jest wiele grup produktów spożywczych, które szczególnie wspomagają Wątrobę i Pęcherzyk Żółciowy, zawłaszcza w okresie wiosennym, do nich należą m.in. rośliny charakteryzujące się naturalnie szybkim wzrostem wiosną, jest to cecha, którą posiadają wszystkie nasiona podlegające procesowi kiełkowania.
- Kiełkowanie może zachodzić bez udziału gleby, najlepiej je przeprowadzić w kiełkownicach lub słoikach. Metod i technik jest wiele. Kiełki spożywamy w całości, z korzeniami.
- Młode rośliny (często zwane microgreens) można uprawiać na podłożu ogrodniczym, spożywa się wtedy tylko ich części zielone.
- Do kiełkowania używamy nasion roślin strączkowych, warzyw, zbóż. Należy zwrócić uwagę, żeby były to nasiona przeznaczone do kiełkowania, a nie do uprawy ogrodniczej, dotyczy to zwłaszcza nasion warzyw. Wszystkie nasiona roślin strączkowych i zbóż, które są przeznaczone do spożycia, idealnie nadają się do kiełkowania. Są to metody pozyskiwania pokarmu z upraw.
- Wiele młodych i bardzo wartościowych roślin możemy też pozyskać z siedlisk naturalnych, w dawnych czasach były one częścią tradycyjnej diety na przednówku, zbierać możemy liście młodej pokrzywy, liście mniszka lekarskiego, lebiodę, młode pędy chmielu, pędy paproci i wiele, wiele innych. Polecam zgłębić ten temat.
- Wątroba dobrze reaguje również na pokarmy rosnące na pnączach, do nich należą wszelkie odmiany grochu, fasoli, soi (edamame). Nie bez powodu są to pierwsze rośliny wysiewane wiosną, szybko kiełkujące, intensywnie rosnące w górę, te wszystkie cechy oddają energię wiosny i powiązaną z nią Wątrobą. Młode pędy groszku to ostatnio bardzo popularny i smaczny dodatek kulinarny.
Charakterystyka energetyczna:
Kiełki silnie pomagają schłodzić i oczyścić Wątrobę i Pęcherzyk żółciowy. Termika kiełków jest bardzo chłodząca, w rzeczywistości zimna. Układ pokarmowy większość ludzi źle reaguję na zimne pokarmy, ale kiełki działają szczególnie dobrze na Wątrobę i Pęcherzyk Żółciowy, organy, które mają skłonność do przegrzewania się, generując Gorąco, dlatego też warto włączyć je do wiosennego menu.
Aby zmniejszyć chłodzącą termikę kiełków powinniśmy je spożywać po obróbce termicznej, można je sparzyć wrzątkiem, zblanszować przez krótki czas, podawać w gorącej zupie, potrawce, gulaszu. Kiełki fasoli można spożywać po krótkim podsmażeniu, np z imbirem, dymką i sosem sojowy. Te zabiegi kulinarne powala zachować ochładzającą termikę kiełków bez wychłodzenia przewodu pokarmowego. Sałatka z sałaty z kiełkami to może i jest bomba witaminowa, ale też bardzo ochładzające mieszanka, która nie zaszkodzi tylko bardzo silnym żołądkom.
Dzięki spożywaniu pokarmów, które naśladują silny ruch wznoszący się i rozprzestrzeniający, dostrajamy się do energii pór roku i wspieramy nasze zdrowie. Kiełki i młode rośliny, jako jeden z elementów wiosennej diety bardzo nas w tym procesie wspomagają.
Do siania i kiełkowania polecam:
amarantus, bazylia, brokuł, burak, cykoria liściowa, fenkuł, gorczyca sarepska, groszek, jarmuż, kalarepa, kapusta, kolendra, koperek, melisa, mniszek lekarski, ogórecznik lekarski, pachnotka zwyczajna, rukiew wodna, rukola, rzeżucha, rzodkiewka, sałaty wszelakiego rodzaju, seler (liściowy), słonecznik, szczaw, trybula ogrodowa
Wspaniały wpis, bardzo dobrze mi sie go czytało. Musze zainteresować się tematem młodych kiełków szerzej, pozdrawiam 🙂
Uwielbiam jeść kiełki a teraz to dopiero nie będę ich sobie odmawiać.