Czy zwróciliście uwagę, że często pokarm przypomina swoim kształtem narząd na który wpływa? Medycyna chińska stosuje tzw. prawo sygnatur, interpretowane czasami jako zasada odwzorowań. Znajduje ona zastosowanie w dietetyce i ziołolecznictwie. Prawo sygnatur jest zdumiewającą relacją między wyglądem owoców, warzyw, produktów pochodzenia zwierzęcego i ziół, a ich właściwościami terapeutycznymi. Zrozumienie prawa sygnatur jest intuicyjnym podejściem do wiedzy o tym, jak żywność odnosi się do naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Jak zobaczymy niedojrzałą śliwkę czyli jeszcze zieloną a nie fioletową, to bez próbowania wiemy, że będzie ona kwaśna w smaku i twarda, a nie przyjemnie słodka i soczysta. Jesteśmy w stanie ocenić to po samym wyglądzie! Podobieństwo może być fizyczne lub symboliczne, oczywiste lub ukryte, ale zawsze istnieje.
Na co warto zwrócić uwagę wybierając pokarmy i zioła?
1. Kolor
O kolorach produktów spożywczych i ich działaniu pisałam min. tu, tu, tu, tu i tu.
Niedojrzała skórka gorzkiej pomarańczowa [Qing Pi] posiada zieloną skórkę. Chociaż suszone zioło nie ma zielonego zabarwienia, niedojrzałe owoce są zielonkawe. Ten zielony kolor (i „zielona” niedojrzałość) silnie rezonuje z kolorem systemu Wątroby czyli zielonym. Jedną z podstawowych funkcji tego zioła jest rozpraszanie zastoju Qi Wątroby, tak jak ma to miejsce w depresji, z objawami takimi jak rozdęcie i ból w klatce piersiowej.
2. Kształt / tekstura
Owoc forsycji [Lian Qiao], w tym przypadku kształt zioła wiąże go z częścią ciała, na której działa. Lian Qiao wygląda jak komory serca, gdy owoc jest podzielony na pół. Rzeczywiście, to zioło jest w kategorii ziół, które oczyszczają Gorąco, jest szczególnie dobre w usuwaniu Gorąca z Serca, którego objawami może być gorączka, bezsenności i trudności w myśleniu.
Przykłady zastosowania prawa sygnatur:
- Orzechy włoskie: orzech „wzmacniający mózg”. Dodanie orzechów włoskich do diety może pomóc zwiększyć pamięć zgodnie z nowym raportem Journal of Alzheimer’s Disease. Naukowcy odkryli, że jedzenie orzechów włoskich wiązało się z lepszą pamięcią i funkcjonowaniem mózgu.
- Awokado: przypominające macicę, celuje w żeński układ rozrodczy. Dojrzewanie awokado do dojrzałych owoców zajmuje dokładnie dziewięć miesięcy. Według badań, kiedy kobieta spożywa jedno awokado tygodniowo, pomaga to zrównoważyć hormony, zrzuca niepożądaną masę urodzeniową i zapobiega rakowi szyjki macicy. Jest również dobrym źródłem kwasu foliowego, co zmniejsza ryzyko dysplazji macicy – stanu przedrakowego.
- Pomidory: Likopen, występujący w pomidorach, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
- Zielone winogrona: bardzo skuteczne w leczeniu astmy, ponieważ nawilżają płuca, otwierając oskrzela i znacznie ułatwiając oddychanie. Pomaga także w przezwyciężeniu przeziębienia lub kaszlu z powodu zablokowanych dróg oddechowych, a także pomagają pozbyć się śluzu z ciała.
- Czerwone winogrona: Pomagają zapobiegać powstawaniu zakrzepów krwi, które powstrzymują ataki serca i udary. Więcej informacji tu.
- Imbir: Dobry dla żołądka, śledziony i jelit. Imbir poprawia trawienie i spalanie kalorii. Zawiera substancję zwaną zingibain, który ma właściwości trawiące białko.
- Fasola: fasola jest bogatym źródłem błonnika, który jest niezwykle pomocny w obniżaniu poziomu cholesterolu. National Institute of Health odkrył związek między wysokim poziomem cholesterolu a chorobą nerek.
- Oliwki: włoskie badanie wykazało, że kobiety, których dieta zawierała dużo oliwy z oliwek, miały o 30% mniejsze ryzyko raka jajnika. Powody są niejasne, ale zdrowe tłuszcze w oleju mogą pomóc w tłumieniu genów predysponowanych do wywoływania raka.
- Cytrusy (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty mają kształt kobiecych piersi, rozpraszają zastój Qi Wątroby, który często objawia się jako bolesność piersi. Podsumowując im jemy bardziej różnorodnie tym mamy większe szanse pokrycie wszystkich potrzeb naszego organizmu. Dlatego też nie jestem zwolenniczką diet eliminacyjnych lub opartych na wybranych grupach produktów ponieważ, zawsze któreś narządy lub funkcje w ciele zostaną osłabione.
- Jest jeszcze kilka przykładów, takich jak marchew, która jest dobre dla oczu, figi są dobre dla jąder itp.
Świetne 🙂
Dziękuję:)