Dietetyka medycyny chińskiej opisuję cechy produktów uwzględniając ich bardzo ważne właściwości, takie jak: smak, termika oraz obszar oddziaływania, ale również ważną informacją na temat właściwości produktów jest kolor pożywienia. Kolor i smak jedzenia sygnalizuje jego podstawowe właściwości i opisuje potencjał, który jest wyzwalany w trakcie gotowania. Jakie właściwości posiadają produkty o kolorze czerwonym?
Kolor czerwony produktu związany jest z systemem Serca oraz porą roku o naturze Yang – latem. Produkty spożywcze o tej barwie pomagają odbudowywać Krew, poprawiają krążenie i wzmacniają Yang. Zwykle zalecane są osobom cierpiącym na anemię, osłabionym, bladym, z objawami takimi jak kołatanie serca i zimne kończyny. Wiele przemęczonych kobiet reprezentuje taki obraz. Szczególnie wskazane czerwone warzywa i owoce są dla osób u których zdiagnozowano niedobór Krwi oraz niedobór Yang
Zauważyliście jak wiele produktów o kolorze czerwonym pojawia się latem? Tak samo jak zielonych – wiosną, żółto-pomarańczowych późnym latem? Trzeba korzystać z tego, co sezonowe, to najlepsza metoda dbania o zdrowie. Nawet jak nie znamy zasad medycyny chińskiej to i tak będzie działało prawidłowo.
CZERWONE WARZYWA: pomidory, buraki, czerwona papryka, czerwone papryczki chilli, czerwona cebula, czerwona fasola, fasola adzuki, czerwone ziemniaki, rabarbar, radicchio, rzodkiewki, rabarbar.
CZERWONE OWOCE: truskawki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, maliny, arbuz, czerwony/różowy grejpfrut, czerwone jabłka, czerwone winogrona, granaty, krwiste pomarańcze, żurawina.Z ziół szczególnie cenne są jagody goji [Gou Qi Zi], owoce daktyla chińskiego [Da Zao], kwiaty krokosza barwierskiego [Hong Hua].
Wg dietetyki zachodniej czerwone produkty poprawiają pracę serca i układu krążenia. Oprócz tego obniżają ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu, przyspieszają zrastanie się tkanek przy w stanach zapalnych stawów, wspomagają układ immunologiczny. Niedawno przeprowadzone badania naukowe dowiodły, że spożywanie ich w dużej ilości poprawia nasze samopoczucie i w naturalny sposób wzmacnia naszą odporność.
Czerwone warzywa zawierają w sobie drogocenny likopen oraz antocyjany, substancje które słyną ze swoich właściwości przeciwnowotworowych a także chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Są one źródłem witaminy A, witaminy B6, witaminy K, witaminy C, potasu, manganu, fosforu, żelaza oraz błonnika i kwasu foliowego.
Kolejny raz porównując działanie produktów spożywczych o określonej barwie medycyna chińska i zachodnia dochodzi do takich samych wniosków. To cieszy.