Porzeczka (Ribes L.), krzewy z rodziny agrestowatych, rosnące na obszarach o klimacie umiarkowanym na całej półkuli północnej. Uprawiane w Polsce od XVI w. Owoce porzeczek spożywa się na surowo, a także przerabia się tradycyjnie na galaretki, dżemy, soki, nalewki i kompoty.

Do porzeczek zaliczamy:

  • porzeczkę białą (Ribes niveumL.)
  • porzeczkę czarną (Ribes nigrumL.)
  • porzeczkę zwyczajną, zwaną czerwoną (Ribes rubrumL.)
  • porzeczka agrest, syn. agrest (Ribes uva-crispaL.)

Owoce czarnej porzeczki stosowane są do leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, artretyzmu i reumatyzmu. Sok z czarnych porzeczek wspomaga leczenie migreny, problemów żołądkowo-jelitowych, ogólnego wyczerpania organizmu. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie ich pomocniczo przy niedokrwistości, złej krzepliwość krwi, wypadaniu włosów, zapaleniu gruczołu krokowego. W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidówJednak szczególne ważne są antocyjany, rutyna, kwercetyna. Czarne porzeczki zawierają 181 mg witaminy C/100g produktu, czyli 4 razy więcej niż w pomarańczach. Pod względem jej zawartości czarna porzeczka ustępuje tylko owocom róży (500 mg/100 g).

Porzeczki czerwone zawierają mniejszą ilość witamin i minerałów niż porzeczki czarne, mimo to zalecane są przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, chorobach układu krążenia, a także w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Czerwone porzeczki, dzięki dużej ilości potasu (275 mg w 100 g), są pomocne w leczeniu nadciśnienia tętniczego, ale jednocześnie nie powinny być spożywane przez pacjentów dializowanych.

Wg medycyny chińskiej porzeczki, do których zaliczamy również agrest są termicznie lekko ochładzające, czyli odświeżające, mają smak kwaśny i słodki (czerwone porzeczki są bardziej kwaśne, porzeczki czarne bardziej słodkie), wnikają do Żołądka, Jelita Grubego i Wątroby, niektórzy autorzy podają również system Nerek. Agrest działa w Wątrobie i Pęcherzu moczowym.

  • Działają moczopędnie, wspomagają leczenie stanów zapalnych pęcherza na tle Gorąca.
  • Redukują zastój Qi Wątroby, spowodowany nadmiarem Gorąca w Wątrobie.
  • Usuwają Gorąco z Yang Ming, przeciwdziałają stanom zapalnym w układzie pokarmowym.
  • Redukują zaparcia.
  • Zalecane w przypadku zapalenia stawów.
  • Dzięki jakości smaku kwaśnego i ochładzającego generują Płyny ciała i Krew.

Pin It on Pinterest

Share This