Natura termiczna neutralna, smak słodko – kwaśny, wg jednych autorów działają w kanale Śledziony, inni podają, że działają w Shao Yang i Nerkach.

Natura odświeżająca, usuwają Gorąco z ciała, uspokajają i rozluźniają. Poprawiają apetyt, nawilżają Płuca, wytwarzają Płyny ciała i Krew. Wzmacniają Śledzionę i Żołądek. Wskazane dla osób z konstytucją typu Yang, czyli Gorących.

  • Stosowane do leczenia nadmiernego pragnienia, bólu gardła, chrypki.
  • Wskazane przy kamicy pęcherzyka żółciowego, przy nadciśnieniu z przyczyn nadmiarowych.
  • Łagodzą podrażnienie, irytację, nerwowość u osób z Gorącem.
  • Nie wskazane dla osób z objawami Zimna, ewentualnie można przyjmować niewielkie ilości po właściwej obróbce termicznej. u takich osób można zastąpić truskawki czereśniami.
  • Przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego, takich jak bolesne oddawanie moczu.
  • Zawierają dużą ilość krzemu i witaminy C dzięki czemu wpływają korzystnie na naczynia krwionośne i tkankę łączną.
  • Mogą wywoływać reakcje uczuleniowe. Jeżeli występują problemy z trawieniem spożywać truskawki przed posiłkiem.

Początki uprawy truskawek datuje się na 1817 rok. Uprawiane są we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego ze względu na smaczne owoce. Są niskokaloryczne – 28 kcal/100g.  Zawierają ponad 80% wody, 6-9% węglowodanów a pozostałą ilość stanowią składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan), witaminy (A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy) oraz pektyny i błonnik pokarmowy. Spośród owoców jagodowych, truskawki wyróżnia bardzo duża zawartość związków biologicznie czynnych. Zalicza się tu m.in. kwasy fenolowe oraz flawonoidy. Z witamin, szczególną uwagę należy zwrócić na zawartość witaminy C, gdyż 100g truskawek dostarcza aż 66 mg tej witaminy – więcej niż cytryna, pomarańcza czy grejpfrut. Truskawki, podobnie jak czosnek, zawierają fitocydy, które działają bakteriobójczo i mogą sprzyjać leczeniu stanów zapalnych.

Pin It on Pinterest

Share This