Congee zwane wodą ryżową  (po kantońsku Jook) jest w Chinach potrawą śniadaniową. Jest to wodnisty kleik składający się z ryżu  gotowanego na małym ogniu z około 10-krotną ilością wody. Chociaż ryż jest najbardziej typowym ziarnem do przyrządzania congee, może ono też być zastąpiony przez inne zboża, np. proso, orkisz, grykę, owies. Najwartościowsze congee jest gotowane przez 4-6 godzin na małym ogniu, w naczyniu glinianym. Congee powinno być wodniste. Jak wodniste, to zobaczyłam dopiero w Chinach:).   

Prawidłowe nawodnienie

Prawidłowe nawodnienie,  jest kluczem do dobrego zdrowia, a płynne śniadania są kluczem do dobrego nawodnienia.

Płynne śniadania – kaszki i congee – pochłaniają dużą ilość wody podczas gotowania. Ten wchłonięty w procesie gotowania płyn jest stopniowo uwalniany podczas trawienia, wspomagając pracę Żołądka, a tym samym dbając o nasze prawidłowe nawodnienie.

Przewlekłe odwodnienie jest przyczyną wielu poważnych chorób. Konsekwentne przyjmowanie gotowanych, płynnych śniadań może zapewnić znaczną poprawę stanu zdrowia.

Diety wykluczające węglowodany są od wielu lat bardzo popularne, jednak to nie nasiona są szkodliwe ale cukry proste i złe łączenie pokarmów, to powoduje problemy metaboliczne dotykające wielu osób. Zasadniczo ziarna są pokarmami elementu Ziemi, stanowią “centrum” wg teorii Pięciu Elementów. Umiejętne wykorzystanie ziaren ma kluczowe znaczenie dla diety i trawienia, a tym samym stanowi podstawę dobrego zdrowia. Wg zasad dietetyki chińskiej nie powinniśmy z nich tak łatwo rezygnować. 

Właściwości lecznicze

Ta prosta zupa ryżowa jest łatwo strawna i łatwo przyswajalna, wzmacnia Krew i Qi, harmonizuje trawienie, ma działanie łagodzące, lekko chłodzące i odżywcze.

Nie powinniśmy się obawiać ochładającego działania congee ryżowego. Osoby z niedoborem Qi i Krwi, chorujące na choroby przewlekłe, zestresowane, przemęczone, osłabione są bardziej podatne na stany zapalene i inne objawy Gorąca, wynikające z niedoboru Płynów Ciała. Chłodzące, łagodzące i stymulujące właściwości congee są dla nich szczególnie korzystne.

Congee jest bardzo wartościową potrawą dla osób, które są zmęczone, uskarżają się na słaby apetyt, powolne trwawienie i nieprawidłowe wchłanianie. Korzystne dla rekonwalescentów, osob poważnie chorych, kobiet w ciąży, matek karmiących, a także małych dzieci.

Można wzbogacić właściwości termiczne, smakowe i lecznicze congee poprzez dodanie do wywaru potrzebnych w danym momencie warzyw, mięs, nasion, ziół kulinarnych lub medycznych. Popularne dodatki to: por, cebulka dymka, imbir, marchewka, seler naciowy, fasolka mung, adzuki, koper włoski, rosół, rzodkiewki, sezam, szpinak i wiele innych.

 

  • Ciekawostka – congee ryżowe jest potrawą wspomagającą działanie określonych formuł ziołowych lub ważnym składnikiem receptur, co zostało opisane m.in. w chińskim klasycznym traktacie medycznym Shang Han Lun. To świadczy o sile i znaczeniu tej prostej potrawy. 
  •  Często zaleca sie osobom o słabym Żołądku i problemach trawiennych popijanie receptur ziołowych kleikiem z prosa w celu wzmocnieniea wchłaniania składników leczniczych. 

Pin It on Pinterest

Share This