Nasiona czarnego sezamu to dojrzałe nasiona rośliny z rodziny sezamkowatych. Uprawiane są we wszystkich prowincja Chin, a także w Indiach, Afryce oraz Ameryce Południowej. Jest to bardzo rozpowszechniony produkt kulinarny, zwłaszcza w kuchniach azjatyckich i afrykańskich, chociaż w krajach arabskich bardziej popularny jest biały sezam (chałwa, tahinii).

Wg Medycyny Chińskiej nasiona czarnego sezamu Semen Sesami Nigrum [HEI ZI MA] są słodkie i neutralne termicznie, wnikają do Nerek i Wątroby (Jelita Grubego).

  •  odżywiają Wątrobę i wzmacniają Nerki – niewyraźne, zniekształcone widzenie, szum w uszach i zawroty głowy, suchość skóry, suchy kaszel,
  • regenerują organizm po ciężkich chorobach,
  • wzmacnia osoby starsze, są szczególnie wskazane dla osób, które odczuwają większe pragnienie późnym popołudniem lub odczuwają gorąco wieczorami (objawy odwodnienia lub stany podgorączkowe),
  • odżywiają Krew – bóle i zawroty głowy, drętwienie kończyn z powodu niedoboru Krwi, przedwczesne siwienie, utrata włosów, zmęczenie, słabość zębów,
  • Nawilżają jelita – zaparcia z powodu Suchości lub niedoboru Krwi.

 Jak stosować?

  • W połączeniu z innymi produktami, na surowo (po krótkim podprażeniu) lub gotowany.
  • Prażony sezam często jest stosowany do posypywania potraw. Prażony sezam z dodatkiem soli to bardzo popularna przyprawa – Gomasio.
  • Jako napój:
  1. 1 czubatą łyżkę nasion zalać na noc szklanka wody, rano gotować napój przez 15-20 minut, wypić ciepły. Napój ten wzmacnia funkcję Nerek.
  2. 1 łyżkę suszonych czarnych owoców morwy gotujemy 10-15 minut w szklance wody, pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżeczkę mielonych nasion sezamu. Tan napój silnie wzmacnia Krew, czyli szczególnie dobrze działa na włosy i wzrok.
  • Jako kleik ryżowy: 100g ryży białego i 20g czarnego sezamu gotujemy przez 45 minut. Można dodać do smaku słód lub miód. Ta ilość wystarczy na dwie porcje – rano i wieczorem. 
  • W celu wzmocnienie włosów można dodawać łyżeczkę zmielonego sezamu 3 x w tygodniu do ulubionej zupy na śniadanie.
  • Jako zdrowe przekąski – sezamki.
  • Jako deser – zupa z nasion czarnego sezamu – Black sesame soup -黑芝麻糊, przepisy dostępne w Internecie,  warto spróbować. Pojawia się na trzecim zdjęciu poniżej – czarna galaretka posypana orzeszkami i goji.
  • W postaci oleju – odżywia Esencję wszystkich narządów, regeneruje tkanki i wspomaga ruch jelit.

 Dawka dzienna suszonego ziela wynosi 9-30g. 

  • Nie poleca się czarnego sezamu osobom z biegunkami z powody niedoboru Qi Śledziony.
  • Czasami mogą wystąpić reakcje alergiczne na sezam.
  • Osoby z niewydolnością nerek, dializowane nie powinny spożywać sezamu ze względu na dużą zawartość fosforu.

Skład i działanie: Czarny sezam zawiera duże ilości witaminy E, fitosteroli, lecytynę, białko, potas, forfor. Nasiona sezamu indyjskiego zawierają sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych: oleinowego oraz linolowego, są bogatym źródłem mikro- i makroelementów. Posiadają znaczne ilości niacyny. Działają przeciwzapalnie, odtruwająco, odżywiająco i wzmacniająco. 

Zamieszczony opis absolutnie nie nadaje się do stawiania samodzielnych diagnoz, udzielania terapeutyczny zaleceń, przyjmowania ziół bez odpowiedniego wykształcenia w zakresie ziołolecznictwa Medycyny Chińskiej. W przypadku zachorowania nie może on zastąpić diagnozy lekarza ani leczenia.

Pin It on Pinterest

Share This