Cebula siedmiolatka (Allium fistulosum L.), pochodzi z Chin i Mongolii, dotarła do Europy w Średniowieczu z terenów Syberii. Pod względem botanicznym jest to gatunek czosnku, a nie cebula zwyczajna (Allium cepa L.). Dlatego bardziej prawidłowa jest inna nazwa tej rośliny – czosnek dęty. O popularności cebuli siedmiolatki świadczy duża liczba jej nazw lokalnych. Rosjanie nazywają siedmiolatkę cebulą chińską, zimową, dętą, piaskową, tatarką. Niemcy i Anglicy mają jeszcze więcej określeń, m.in. cebula wieczna, wiosenna, zimowa, japońska, walijska, Chińczycy czasami nazywają ją porem japońskim.
Roślina trwała uprawiałam na jednym miejscu przez 3 – 4 lat, największy popyt jest na nią zimą i wiosną. Częścią jadalną jest szczypior lub całe rośliny razem pędami. Siedmiolatka jest tolerancyjna na niskie temperatury, dobrze znosi mróz, zaczyna rosnąć już przy kilku stopniach powyżej zera. Ceniona ze względu na łagodny smak. Można ją spożywać na surowo, gotowaną, suszoną. We Włoszech i Grecji spożywają ją wiosną- grillowaną.

Siedmiolatka – CONG BAI – posiada ciepłą naturę termiczną, smak ostry, działa w Żołądku i Płucach.

  1. Działa napotnie, stosuje się ją w leczeniu przeziębienia/grypy (congee ze szczypiorkiem).
  2. Zmniejsza bóle brzucha wywołane Zimnem.
  3. Zapobiega zaparciom.
  4. Zmniejsza uczucie pełności z powodu stagnacji pożywienia.
  5. Niezalecana dla osób z nadmiarowym Gorącem i przy występujących spontanicznych potach.
  6. Zewnętrznie stosuje się do sporządzania okładów leczących ukąszenia owadów.
  7. Częsty składnik formuł ziołowych stosowanych do leczenia chorób Serca.

Pin It on Pinterest

Share This