Owoce jadalne rosną na drzewach, krzewach lub roślinach zielnych. Zawierają 80-90% wody i niewielką ilość tłuszczu 0.1-0.3%, węglowodanów 3-18% oraz błonnika 0.3-5.6%. Większość owoców jest bogatym źródłem witaminy C, prowitaminy A, zawierają małe ilości witamin z grupy B, brakuje w niej witaminy D. O wartości odżywczej owoców decydują zawarte w nich witaminy, związki mineralne oraz charakterystyczne fitozwiązki. Skład chemiczny świeżych owoców nie jest stały i zależy między innymi od odmiany, stopnia dojrzałości, warunków w czasie wegetacji. Owoce są uprawiane, rzadziej pozyskiwane są ze stanowisk naturalnych.
- Ważne jest aby spożywać owoce dojrzałe, najlepiej aby miał szansę dojrzeć na drzewie lub krzewie, jeżeli kupujemy niedojrzałe owoce powinniśmy im pozwoli dojrzeć w temperaturze pokojowej. Wyjątkiem jest zamierzone stosowanie pewnych niedojrzałych owoców w celach leczniczych np. ZHI SHI – niedojrzała pomarańcza, QING PI – suszona, niedojrzała skórka mandarynki.
- Zdecydowanie korzystniejsze jest spożywanie owoców lokalnych, dostępnych w sezonie. Większość owoców letnich i tropikalnych ma działanie ochładzające i odświeżające (TRUSKAWKI). Ich działanie naturalnie równoważy zewnętrzne Gorąco. Nie są wskazane do spożycia w zimnych porach roku.
- Zawartość naturalnych cukrów i właściwości odświeżające sprawiają, że owoce wspaniale zastępują słodycze. Spożywanie owoców, nawet kwaśnych równoważy potrzebę spożywania smaku słodkiego. Jeżeli czujemy potrzebę spożycia czegoś słodkiego owoce będą najlepszym wyborem jako samodzielna przekąska.
- Korzystne efekty spożycia owoców i warzyw nie zawsze dają się wyjaśnić na podstawie zawartości składników odżywczych. Wykazano, że w prewencji i terapii niektórych chorób chronicznych człowieka ogromna rolę wywiera mikrostruktura żywności, wpływając na uwolnienie i biodostępność, tj. możliwość absorpcji składników z jelita, i ich obecność w osoczu krwi.

Jestem terapeutą klasycznego ziołolecznictwa Jing Fang w linii dr.Hu Xî Shu, dyplomowanym naturopatą, członkiem Polskiego Towarzystwa Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Specjalizuję się w dietoterapii i ziołolecznictwie chińskim, prowadzę gabinet, szkolenia i nieustannie się dokształcam. Zapraszam do gabinetu: www.dietetykaintegracyjna.pl