1. Owoce są łatwo strawne i stanowią ważne urozmaicenie diety. Większość owoców ma właściwości alkalizujące, oczyszczające i ochładzające, dzięki którym równoważą efekty diety bogatej w białko.
  2. Owocem z naszej strefy klimatycznej, który jest jednoznacznie ciepły termicznie jest czereśnia, chociaż niektórzy autorzy zaliczają do ciepłych owoców również brzoskwinie, morele i śliwki. Spotkałam się nawet z opinią, że brzoskwinie są silnie ogrzewające. Pozostałe owoce są albo neutralne termicznie albo ochładzające (zwłaszcza  porzeczki, truskawki, agrest, jagody).
  3. Cześć owoców wykazuje działanie przeczyszczające, ale są także takie które leczą biegunkę (czarne jagody).
  4. Jeżeli spożywamy zbyt dużo słodkich owoców, ich nawilżające właściwości mogą powodować nagromadzenie Wilgoci w ciele. Dlatego warto je przygotowywać z przyprawami / produktami o działaniu osuszającym.
  5. Kwaśne owoce mają właściwości ściągające, również mogą równoważyć działanie słodkich owoców (taka kombinacja sprawdza się w sałatkach owocowych).
  6. W chłodnych porach roku lepiej spożywać owoce jesienne, których w naszym klimacie nie brakuje: jabłka, gruszki, śliwki, niesiarkowane owoce suszone.
  7. Aby najlepiej skorzystać z właściwości owoców najlepiej spożywać ją same. Wyjątek stanowią zestawienia np. owoce z sałatą lub selerem naciowym.
  8. W trakcie upalnego lata, aby zapobiec syndromowi Gorąca późnego lata zalecane jest spożywanie arbuzów, kwaśnych jabłek, owoców jagodowych, picie soków z cytrusów.
  9. Owoce bardzo dobrze działają na osoby które są napięte z powodu wpływu emocji, nadmiaru aktywności fizycznej lub gorącego klimatu. Dlatego tak często są spożywane i doceniane w strefie klimatu gorącego i wilgotnego lub w gorących porach roku.
  10. Sok przygotowany z owoców ma jeszcze większe właściwości ochładzające i oczyszczające. Pozostałe po wyciskaniu soków, skórki i miąższ działają bardziej ogrzewająco, budująco. Najbardziej zrównoważone energetycznie są owoce spożywane w całości! Można również spożywać owoce w postaci smoothie ponieważ zawierają całe zmiksowane owoce.
  11. Podgrzewanie soków, pieczenie / duszenie / smażenie czyni je mniej wychładzającymi. Dodatek rozgrzewających lub aromatycznych przypraw również podnosić termikę tych produktów.
  12. Regularne picie soków owocowych, nawet takich bezpośrednio wyciskanych powoduje efekt odwrotny od zazwyczaj oczekiwanego, po dłuższym czasie zamiast zwiększenia witalności czujemy się coraz słabiej i łatwo wpadamy w irytacje. Zazwyczaj nie kojarzymy tego stanu z przebytymi kuracjami sokowo-owocowymi w okresie letnim, ponieważ efekty pojawiają się po paru miesiącach.
  13. W przypadku chorób przewlekłych, w który owoce są zalecane jako produkty terapeutyczne powinno się je spożywać osobno, np. miseczka czereśni spożywana 4 razy w tygodniu łagodzi drętwienia pochodzenia reumatoidalnego.
  14. Osoby, które są słabe lub mają objawy Zimna lub niedoboru powinny ostrożnie stosować surowe owoce albo w ogóle z nich zrezygnować. Gotowane, pieczone,  duszone owoce są jak najbardziej polecane.

I nie martwmy się, że obróbka termiczna pozbawi nas witamin, witaminy to nie wszystko.

Pin It on Pinterest

Share This