Kilka słów o potrawie

Gruszki są szczególnie zalecane osobom z objawami suchości w górze ciała, dotyczy to suchości gardła, ust, suchego kaszlu, suchej skóry, te objawy mogą nasilać się jesienią. Potrawy na bazie gruszek stymulują powstawanie Płynów ciała, dzięki czemu zmniejszają pragnienie, łagodzą ból gardła z suchością, nawilżają suchą skórę.

}

CZAS

15 min

PORCJE

1

KATEGORIA

Dania główne
Składniki:
  • 1 gruszka
  • 10 szt. migdałów obranych ze skórki lub łyżeczka owoców goji
Jak przyrządzić:

Gruszkę umyć starannie, usunąć gniazdo nasienne i ogonek, pokroić na kawałki razem ze skórką. Skórka gruszki dociera w swym działaniu do skóry ciała nawilżając ją odpowiednio. Gruszka bez skórki będzie nawilżała narządy wewnętrzne. Dodać migdały lub owoce goji. Zalać wodą – około 200-300ml, w zależności od preferowanej gęstości napoju. Gotować przez 15 minut. Po ugotowaniu zmiksować i pić ciepłe w 2- 3 porcjach wciągu dnia. 

MODYFIKACJE
  • dodatek  migdałów do gruszki powoduje silniejsze nawilżenie Płuc i poprawia perystaltykę jelit, stolec jest prawidłowo nawilżony.  
  • dodatek owoców goji powoduje zmniejszenie suchego kaszlu, wzmocnienie aspektu Krwi, poprawia nawilżenie oczu i skóry. 

Zobacz także

NAPOJE CHŁODZĄCE

NAPOJE CHŁODZĄCE

W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.

ZUPA POMIDOROWA

ZUPA POMIDOROWA

Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This