Grusza (Pyrus L.) – drzewo z rodziny różowatych (Rosaceae). Występuje w strefie umiarkowane Eurazji nie sięgając jednak tak daleko na północ jak jabłoń, gdyż wymagania cieplne grusz są wyższe. 

Wg medycyny chińskiej gruszka [LI] ma smak słodki i lekko kwaśny, termika jej jest ochładzająca. Działa w Płucach i Żołądku. 

Działanie:

  • Zwiększa ilość Płynów ciała, eliminuje Suchość. Gruszki stymulują produkcję płynów ustrojowych, gaszą pragnienie, wspomagają pracę płuc.
  • Przyspiesza regeneracje mięśni.
  • Zapobiega i usuwa suchość w jamie ustnej oraz suchość warg. Łagodzi suchy kaszel, ból gardła z suchością.
  • Łagodzą zaparcia z suchym stolcem.
  • Działają uspokajająco.
  • Gruszki usuwają Gorącą Wilgoć, a także Śluz ułatwiając odkrztuszanie, eliminują Toksyczne Gorąco.
  • Skórka gruszek działa nawilżająco na suchą skórę.
  • Gruszki obniżają ciśnienie, korzystnie wpływają na pacjentów z WZW i marskością wątroby.
  • Gruszki łagodzą zapalenie stawów typu gorącego, z obrzękiem, zaczerwienieniem

 Jak stosować?

  1. Na zaparcia – 1 dojrzała gruszka, zjedzona wieczorem i popita ciepłą wodą pomaga w zaparciach typu suchego.
  2. Gruszka gotowana na parze z dodatkiem miodu łagodzi suchy kaszel – spożywaź 1 x dziennie, przez 3 dni.
  3. Gotowane gruszki ze skórką z dodatkiem migdałów, owoców goji, imbiru trzęsaka działaja silnie nawilżająco. Szczególnie polecane jesienią. W tym czasie często pojawiają się podrażnienia skóry i suchość ust oraz nosa. Często także zaostrzają się egzemy z suchością. Czasami pojawia się suchy kaszel z małą ilościa wydzieliny. Spożywanie jednej gruszki na dzień, po obróbce termicznej pomaga złagodzić te objawy. Przepisy tu:

https://zlotysrodek.com.pl/2020/10/21/lecznicze-napoje-z-gruszek/

Przeciwwskazania: osoby, które mają zimną konstytucje lub biegunki/luźne stolce z powodu osłabienia funkcji układu trawiennego nie powinny spożywać gruszek. 

Pin It on Pinterest

Share This