Kilka słów o potrawie

Gruszki są szczególnie zalecane osobom z objawami suchości w górze ciała, dotyczy to suchości gardła, ust, suchego kaszlu, suchej skóry, te objawy mogą nasilać się jesienią. Potrawy na bazie gruszek stymulują powstawanie Płynów ciała, dzięki czemu zmniejszają pragnienie, łagodzą ból gardła z suchością, nawilżają suchą skórę.

}

CZAS

15 min

PORCJE

1

KATEGORIA

Dania główne
Składniki:
  • 1 gruszka
  • 10 szt. migdałów obranych ze skórki lub łyżeczka owoców goji
Jak przyrządzić:

Gruszkę umyć starannie, usunąć gniazdo nasienne i ogonek, pokroić na kawałki razem ze skórką. Skórka gruszki dociera w swym działaniu do skóry ciała nawilżając ją odpowiednio. Gruszka bez skórki będzie nawilżała narządy wewnętrzne. Dodać migdały lub owoce goji. Zalać wodą – około 200-300ml, w zależności od preferowanej gęstości napoju. Gotować przez 15 minut. Po ugotowaniu zmiksować i pić ciepłe w 2- 3 porcjach wciągu dnia. 

MODYFIKACJE
  • dodatek  migdałów do gruszki powoduje silniejsze nawilżenie Płuc i poprawia perystaltykę jelit, stolec jest prawidłowo nawilżony.  
  • dodatek owoców goji powoduje zmniejszenie suchego kaszlu, wzmocnienie aspektu Krwi, poprawia nawilżenie oczu i skóry. 

Zobacz także

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This