Kilka słów o potrawie
Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke
CZAS
30 min
PORCJE
2
KATEGORIA
Zupy
Składniki:
-
pomidory – 600g
-
rukola – 75g
-
woda – 400 ml
-
olej słonecznikowy lub oliwa z
-
oliwek – 5 łyżek
-
asofetida – 1/4 łyżeczki
-
sól – 1 łyżeczka
-
pieprz czarny do smaku
-
kurkuma – 1/4 łyżeczki
Jak przyrządzić:
MODYFIKACJE
-
Działanie zupy wg TMC:
-
pomidory – oczyszczają Gorąco, wzmacniają Yin (zwłaszcza Yin Wątroby), produkują płyny i usuwają suchość,ochładzają Krew, wzmacniają Żołądek
-
asofetida – pomaga usuwać wzdęcia, zaparcia i guzki wywołane stagnacją Krwi w brzuchu, usuwa gorąco oraz pasożyty jelitowe w tym glisty, usuwa Zimny Śluz, reguluje wpływa korzystnie na macicę, szczególnie w przypadku braku miesiączki lub przy bolesnym miesiączkowaniu
-
rukola – ochładza, pobudza apetyt
Zobacz także
KOMPOTY
Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.
AUTOR PRZEPISU: