JESIENNA OWSIANKA Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Kilka słów o potrawie
Zapraszam na kolejny wariant owsianki, tym razem z gruszkami. Nie ma lepszego owocu, który nawilża Płuca jesienną porą.
CZAS
15 min
PORCJE
1
KATEGORIA
Śniadanie
Składniki:
- Płatki owsiane 4-5 łyżek, około 50g
- 1 dojrzała, ale nie za bardzo gruszka, u mnie Konferencja
- Plasterek imbiru lub innych ulubionych dodatków
- Łyżeczka masła klarowanego
- Orzechy włoskie 5 szt.
Jak przyrządzić:
Płatki owsiane (najlepsze górskie, nie błyskawiczne) zalać wodą i ustawić na średnim ogniu. Dodać plasterek imbiru. Zmniejszyć ogień, gotować kilka minut, dbając by owsianka się nie przypaliła. Na patelni położyć pokrojone w cząstki gruszki. Dusić na wolnym ogniu z łyżeczką masła klarowanego do miękkości. Jak gruszki będą prawie miękkie dodać pokrojone orzechy włoskie i lekko je podprażyć. Owsiankę podawać z duszonymi gruszkami i orzechami. Ciekawym pomysłem może być dodatek cynamonu lub świeżego rozmarynu z miodem.
MODYFIKACJE
- Potrawa zalecana przy niedoborze Qi i Yang, w stanach osłabienia, zmęczenia.
- Owsiankę można gotować na wodzie, mleku roślinnym lub krowim.
- Osoby z objawami Wilgoci powinny zrezygnować z mleka krowiego i gotować owsiankę na wodzie lub mleku roślinnym.
- U osób z objawami Wilgoci dobrze jest podprażyć płatki owsiane przed gotowaniem.
- Dodatek gruszek równoważy ogrzewające właściwości owsianki oraz zmniejsza Suchość Płuc, dzięki temu jest to idealne śniadanie w okresie jesiennym.
- Dodatek prażonych orzechów włoskich wzmacnia Yang Nerek, jak orzechy włoskie będziemy gotować razem z owsianką będą nawilżały Jelito Grube.
- W trakcie gotowania do owsianki można dodać także łyżeczkę owoców Goji, dla osób z niedoborem Yin i Krwi.
Zobacz także
KOMPOTY
Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.
AUTOR PRZEPISU:
Swietnie. Bardzo smaczne I pożywne .
Dziękuje
Czy Pani przepisy są w oparciu o metodę 5 przemian?