Owoce jagodowe – lokalne, sezonowe, łatwo dostępne, nasze swojskie truskawki, porzeczki, agrest, wiśnie, jagody leśne i wiele innych. Doskonałe na surowo i po obróbce cieplnej, ponieważ straty witamin i składników mineralnych są w tym procesie na tyle niewielkie, że nie tracą one swojego potencjału przeciwutleniającego, wynikającego z zawartości składników aktywnych biologicznie.
Wg dietetyki zachodniej spożywnie owoców jagodowych zapobiega chorobom cywilizacyjnym, zwiększa odporność, poprawia gospodarkę węglowodanową, przeciwdziałanie insulinooporności. Posiadają one wysoką zawartość błonnika pokarmowego i wartość odżywczą, mają działanie przeciwzapalne, wspomagają terapię hipercholesterolemii, poprawiająwygląd skóry i działają przeciwstarzeniowo. Mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe.
Wg medycyny chińskiej owoce jagodowe i pestkowe są bezpośrednio związane z pracą Wątroby, zwłaszcza z jej funkcją tworzenia i przechowywania Krwi. Owoce jagodowe rosną na krzewach lub pnączach (winorośl, cytryniec chiński, kiwi – aktinidia), wyjątkiem są truskawki i poziomki.
*W ziołolecznictwie Chińskim pnącza są często wykorzystywane do leczenia objawów wynikających z patologi Wątroby.
Charakteryzują się smakiem słodkim, kwaśnym i cierpkim. Pierwotnie owoce jagodowe były bardziej kwaśne i cierpkie w smaku, w trakcie zabiegów hodowlanych zaczął w nich dominować smak słodki, ponieważ jest on bardziej pożadany przez konsumentów. Co nie do końca wychodzi im na zdrowie:). Smak kwaśny jest bezpośrednio związany z obiegiem Wątroby, smak cierpki wspomaga funkcjonowanie Pęcherzyka Żółciowego. Cierpkie w smaku są nadal niedeserowe odmiany winogron, stare odmiany wiśni, jagoda kamczacka, aronia, a z dziko rosnących np. tarnina.
Obecnie wiele osob jest chronicznie przepracowanych, zestresowanych, wyczerpanych, co zaburza prawidłowe funkcjonowanie Wątroby i powoduje zwiazane z tym niedobory Krwi. Dotyczy to szczególnie kobiet, u których często diagnozuje się anemię.
Powiązanie koloru produktu spożywczego z jego właściwościami jest ważnym elementem dietetyki medycyny chińskiej, a kolor czerwony owoców jagodowych, który przeważa wśród tej grupy owoców jest szczególnie zwiazany z Krwią. Owoce jagodowe często są również fioletowe lub purpurowe. Produkty o tym kolorze zapobiegają zastojom Krwi, szczególnie u osób z występującymi już wcześniej niedoborami Krwi. Spożywając owoce jagodowe jednocześnie leczymy i zapobiegamy patologiom Krwi.
Skoro owoce jagodowe wpływają na prawidłowe funkcjonowanie Wątroby, to popatrzmy na ten kontekst szerzej. Zrelaksowana Wątroba (takiego terminu używa się w medycynie chińskiej) wpływa na zmniejszenie napięcia w obrzarze przepony, a tym samym poprawia prawidłowe oddychanie i usuwa napięcie w obszarze klatki piersiowej. Lepiej funkcjonują nasze Płuca i Serce. Spożywanie owoców jagodowych, które są także zimne z natury usuwa patologie związana z niedoborowym Gorącem, które mogą objawiać się jako: suchość nosa, suchość w jamie ustnej, suchość oczu, czasami nawet utrata głosu, suchy kaszel, skrócony oddech, ucisk w klatce piersiowej, bardzo silne palpitacje i arytmia, bezsenność (pacjent budzi się bardzo wcześnie rano i nie może zasnąć), nasilony stres, umysł nie jest w stanie się rozluźnić, to powoduje nieodpowiednie odżywienie mózgu. Mogą także wystąpić zaparcia, suche stolce, pieczenie przy oddawaniu moczu, po nadmiernym poceniu się lub gdy nie pijemy wystarczająco dużo (bardzo często występujący syndrom w okresie letnim).
Polecam spożywanie owoców jagodowych w sezonie, na surowo lub po obróbce cieplnej, najlepiej w postaci osobnego posiłku. Pamiętajmy, że to nie tylko bomba witaminowa- superfood, ich działanie na nasz organizm jest o wiele szersze. Cieszmy się ich smakiem w tym krótkim sezonie i dobrze wykorzystajmy ich potencjał leczniczy.