SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Kilka słów o potrawie
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 2500 ml wody (około 10 filiżanek)
- 50 gramów suszonego głogu (Shan Zha)
- 30 gramów suszonej śliwki (Wu Mei)
- 3-5 gramów suszonej skórki mandarynki (Chen Pi)
- 6-9 gramów suszonego korzenia lukrecji (Gan Cao)
- 5-10 gramów suszonego kwiatu hibiskusa (Luo Shen Hua)
- 1-3 gram suszonego kwiatu osmantusa (opcjonalnie)
- 100 gramów cukru skalnego (lub innego do smaku)
Opłucz wszystkie wysuszone składniki pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Mocz w wodzie przez 1 godzinę.
Po namoczeniu gotuj na wolnym ogniu (pod pokrywką) przez 45 minut.
Dodaj cukier kamienny do smaku, pozwól mu całkowicie się rozpuścić i wyłącz, pozostaw do ostygnięcia.
Odcedź i przechowuj w lodówce. Pij to jak herbatę.
Pamiętaj, aby przechowywać napój w lodówce; max przez 3-4 dni.
*głóg, śliwka, lukrecja obowiązkowa, pozostałe składniki opcjonalne
** kwiaty hibiskusa można zastąpić burakiem
***Śliwkę, głóg i lukrecję można znaleźć w chińskich sklepach ziołowych i spożywczych.
- Popularne napoje chłodzące mogą poważnie uszkodzić nasze trawienie, ponieważ są zbyt zimne i wychładzające. Spróbujmy innego podejścia, wg medycyny chińskiej, chłodzimy, ale jednocześnie wspieramy trawienie i nawilżamy się od środka.
- Wszystkie składniki napoju mają na celu oczyścić i uspokoić wnętrze, wydalić ciepło i ugasić pragnienie. Jest on dobry dla całej rodziny i skuteczny w walce z dolegliwościami związanymi z gorącem, na które jestesmy narażeni w upalne dni lub spożywając nadmiar rozgrzewających potraw.
- Suan Mei Tang ma również działanie poprawiające trawienie i uspokajające umysł.
- Może także leczyć kaszel, lekką biegunkę, usuwa zastoje Qi i Krwi, pomaga wytwarzać ślinę i gasi pragnie.
- W sieci można spotkać wiele przepisów, które wymagają dowolnej kombinacji następujących suszonych składników: kwaśnych śliwek (Wu Mei), owoców głogu (Shan Zha), suszonej skórki mandarynki (Chen Pi), korzenia lukrecji (Gan Cao), suszonych kwiatów hibiskusa (Luo Shen Hua), osmantusa i cukru kamiennego. Suszone śliwki i owoce głogu to dwa kluczowe składniki. Nie sposób je zastąpić w tym przepisie.
Zobacz także
ZUPA DYNIOWA KREM
Zupa dyniowa jest absolutnym przebojem jesieni. Można nawet powiedzieć, że nie ma lepszej potrawy, która wzmocni nasze Qi i pozwoli przygotować się na okres chłodów. Profilaktyka jest najważniejsza. Przepis autorski Rafała Beckera.
OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI
Im jest zimniej, tym częściej mamy ochotę na rozgrzewające, sycące potrawy. Dzisiaj przedstawiam kolejny wariant owsianki, tym razem ze śliwkami, doskonały początek dnia lub drugie śniadanie.
KASZA JAGLANA Z DYNIĄ
Potrawa śniadaniowa, można spożywać w postaci kleiku do czego gorąco namawiam lub w postaci gęstej kaszy. Do wypróbowania na słodko lub w wersji wytrawnej. Idealna o tej porze roku kompozycja wzmacniająca i harmonizująca.