Poniższy artykuł jest oparty na wykładzie Petera Torssella, który odbył się w maju tego roku na międzynarodowym kongresie TMC w Rothenburgu.
3 typy diety:
- Dieta rolnika
„Otyła osoba jest bogata w wilgoć podczas gdy osoba szczupła jest obfita w ogień”
Zhu Dan Xi (1281-1358) – lekarz chiński, twórca szkoły Odżywiania Yin.
Śledziona tworzy ciało produkując qi i płyny ciała, które stają się krwią.
„…mięśnie (…) są oparte na krwi…kiedy ilość krwi się zwiększa forma ciała też się zwiększa”
Zhang Jiebin (1563-1640) – lekarz chiński, jeden z członków szkoły Ciepłego Wzmacniania.
4 typy ludzi:
Mniejszy yang: szczupła budowa, muskularna, osoba energiczna, bystra, aktywna, pobudliwa. Częściej ciepła (chodzi o odczuwanie przez nią wewnętrznego ciepła) i mniej lub częściej czerwona (kolor skóry).
*Mniejszy (shao) – tu oznacza szczupły
Mniejszy yin: szczupła, mniejsze napięcie mięśniowe, blada, zmęczona, ma się wrażenie, że jest słaba i zimna
Dla nich odpowiednia dieta to dieta rolnika. Mniejszy yin powinna kłaść większy nacisk na jedzenie w większej ilości pokarmów rozgrzewających, a mniejszy yang na spożywanie więcej pokarmów chłodzących (chodzi o energetykę pożywienia według medycyny chińskiej).
Większy yang: duży, silnie zbudowana struktura kości z dużymi mięśniami lub nadwagą, czerwony, energiczny, bystry, aktywny, pobudzony, grube wypukłe paznokcie, tendencje do łuszczycy i nadwagi. Dla tego typu odpowiednia jest dieta wegetariańska.
Większy yin: duży, otyły, mniejsze napięcie mięśniowe, blady, zmęczony, dajacy wrażenie osoby słabej i zimnej. Duże ryzyko zapadania na choroby związane ze syndromem metabolicznym (m.in. nadwaga, wysoki poziom cukru we krwi, insulinoodporność, cukrzyca typu 2) .Dla tego typu osób właściwa jest dieta paleolityczna.