Kilka słów o potrawie

Idealny, odświeżający napój na upały – mieszanka zielonej herbaty oraz świeżych liści mięty.
}

CZAS

5 min

PORCJE

2

KATEGORIA

Napoje
Składniki:
  • 1  łyżeczka ulubionej zielonej herbaty (użyłam japońskiej Senchy)
  • Parę gałązek świeżej mięty
Jak przyrządzić:
Składniki herbaty zalać w szklanym naczyniu woda w temperaturze 80-90 °C. Zaparzać około 5 min. Pić ciepłą lub zimną.
MODYFIKACJE
  • Zielona herbata wpływa odświeżająco na całe ciało, łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.
  • Mięta chłodzi Gorąco wywołane upałem, dlatego jest idealnym produktem na lato.
  • Jeśli ktoś bardzo potrzebuje, można taką herbatę posłodzić lekko, zwiększy to działanie nawilżające napoju. Miętowa herbata, mocno słodzoną jest pita przez mieszkańców północnej Afryki, w gorącym i suchym klimacie taki napój nawilża i chłodzi jednocześnie, czyli równoważy wpływ warunków klimatycznych.

 

 

Zobacz także

KOMPOTY

KOMPOTY

Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z  powodu Gorąca. 

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This