Kilka słów o potrawie
Potrawa śniadaniowa, można spożywać w postaci kleiku do czego gorąco namawiam lub w postaci gęstej kaszy. Do wypróbowania na słodko lub w wersji wytrawnej. Idealna o tej porze roku kompozycja wzmacniająca i harmonizująca.

CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 3-4 łyżki kaszy jaglanej
- ¼ dyni Hokkaido
- 1 łyżeczka masła klarowanego


- Potrawa zalecana przy niedoborze Qi, w stanach osłabienia, zmęczenia.
- Dynia wspomaga usuwanie Wilgoci (rozwolnienie, egzemy, obrzęki), reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga wydzielanie śluzu z płuc i oskrzeli.
- Kasza jaglana uprażona przed gotowaniem usuwa Wilgoć (pomocna przy biegunkach, niestrawności, cukrzycy, skłonności do obrzęków).
- Jeżeli dodatkowo użyjemy miodu lub melasy, potrawa będzie bardziej odżywcza, wzmacniająca i nawilżająca.
- Osoby z objawami Zimna mogą przygotować to danie z dodatkiem cynamonu.
- Potrawę można gotować na wodzie, ale również na mleku roślinnym lub krowim, w zależności od konstytucji.
- Dodatek ochładzającego białego sezamu, pomaga odbudować Krew i Płyny ciała, które mogą zostać uszkodzone przez wysokie temperatury, które występowały w lecie. Zamiast sezamu można użyć świeżych orzechów włoskich lub laskowych, które są teraz łatwo dostępne.
Pestki dyni można zmielić w całości, razem z łupinkami i stosować jako kuracje odrobaczającą. Przez 3 tygodnie spożywać zmielone nasiona dyni/ kabaczka 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.
Zobacz także
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.
JESIENNA OWSIANKA Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Zapraszam na kolejny wariant owsianki, tym razem z gruszkami. Nie ma lepszego owocu, który nawilża Płuca jesienną porą.

Jestem terapeutą klasycznego ziołolecznictwa Jing Fang w linii dr.Hu Xî Shu, dyplomowanym naturopatą, członkiem Polskiego Towarzystwa Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Specjalizuję się w dietoterapii i ziołolecznictwie chińskim, prowadzę gabinet, szkolenia i nieustannie się dokształcam. Zapraszam do gabinetu: www.dietetykaintegracyjna.pl