Dietetyka medycyny chińskiej opisuję cechy produktów uwzględniając ich bardzo ważne właściwości, takie jak: smak, termika oraz obszar oddziaływania, ale również ważną informacją na temat właściwości produktów jest kolor pożywienia.
Lecznicze zastosowanie dietetyki medycyny chińskiej opiera się na modelu pięciu przemian, w którym każdy produkt spożywczy i zioło ma określony kolor i smak. Kolor i smak sygnalizuje jego podstawowe właściwości i opisuje potencjał terapeutyczny.
Wg teorii pięciu przemian różne barwy produktów żywnościowych i ziół odpowiadają różnym systemom. Każdy kolor i smak wynika do konkretnego meridianu i organu. Dla przypomnienia:
Kolor zielony produktu związany jest z systemem Wątroby,
Czerwony – Serca,
Żółty – Śledziony,
Biały – Płuc,
Czarny związany jest z Nerkami.
Jak pewnie zauważyliście występują również owoce i warzywa o kolorze nie wpisującym się w teorię 5 elementów, Moim skromnym zdaniem nie sposób je pominąć. Czy medycyna chińska coś wspomina o produktach w kolorze fioletu? Długo szukałam odpowiedzi na to pytanie i tylko raz!!! spotkałam się z opinią, że produkty fioletowe usuwają zastój Krwi!.
*W Japonii tradycyjnie zabrania się jedzenia kobietom w ciąży bakłażanów ze względu na możliwość poronienia.
Warzywa i owoce o barwie fioletowej swój charakterystyczny kolor zawdzięczają obecności antocyjanów, naturalnych barwników. Intensywność barwy produktów zależy od pH soku komórkowego i może przybierać kolory od czerwonego, po niebieski aż do ciemnej purpury.
Działanie antocyjanów wpisuje się idealnie w mechanizm usuwania zastojów Krwi wg Medycyny chińskiej. Wg nauki zachodniej fioletowe warzywa i owoce opóźniają proces starzenia, zapobiegają zakażeniom układu moczowego, wzmacniają serce, mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, poprawiają wzrok, zapobiegają cukrzycy. Zmniejszają ryzyko chorób serca, naczyń krwionośnych oraz nadciśnienia tętniczego, a także wykazują aktywność przeciwzapalną, antybiotyczną i przeciwnowotworową.
Antocyjany to jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy należących do grupy flawonoidów, które pełnią funkcje obronne w roślinach i chronią je przed działaniem wolnych rodników. W ten sam sposób działają one również na ludzki organizm. Badania wykazują, że regularne spożywanie warzyw i owoców, zawierających ten rodzaj antyoksydantów, hamuje rozwój wielu poważnych chorób – od sercowo-naczyniowych po nowotwory.
Do grupy fioletowych produktów zalicza się takie warzywa i owoce jak:
- czerwona kapusta
- bakłażan
- czerwona cebula
- buraki
- czerwona fasola
- fioletowa fasolka szparagowa
- fioletowa papryka
- jeżyny
- czerwone winogrona
- aronia
- jagody
- borówki amerykańskie
- śliwki
- czarna porzeczka
- fig
- fioletowe ziemniak
- fioletowe bataty
- pąki róży pomarszczonej
Badań naukowych dotyczących działania antocyjanów zawartych w owocach i warzywach jest ogromna ilość, Ale to, na co zwróciłam uwagę szczególnie to profilaktyczno-lecznicze działanie tych związków. Dla zainteresowanych polecam artykuł naukowy: http://www.phmd.pl/api/files/view/3513.pdf