Dietetyka medycyny chińskiej opisuję cechy produktów uwzględniając ich bardzo ważne właściwości, takie jak: smak, termika oraz obszar oddziaływania, ale również ważną informacją na temat właściwości produktów jest  kolor pożywienia.

Lecznicze zastosowanie dietetyki medycyny chińskiej opiera się na modelu pięciu przemian, w którym każdy produkt spożywczy i zioło ma określony kolor i smak. Kolor i smak sygnalizuje jego podstawowe właściwości i opisuje potencjał terapeutyczny.

Wg teorii pięciu przemian różne barwy produktów żywnościowych i ziół odpowiadają różnym systemom. Każdy kolor i smak wynika do konkretnego meridianu i organu. Dla przypomnienia:

Kolor zielony produktu związany jest z systemem Wątroby,

Czerwony – Serca,

Żółty – Śledziony,

Biały – Płuc,

Czarny związany jest z Nerkami.

Jak pewnie zauważyliście występują również owoce i warzywa o kolorze nie wpisującym się w teorię 5 elementów, Moim skromnym zdaniem nie sposób je pominąć. Czy medycyna chińska coś wspomina o produktach w kolorze fioletu? Długo szukałam odpowiedzi na to pytanie i tylko raz!!! spotkałam się z opinią, że produkty fioletowe usuwają zastój Krwi!

*W Japonii tradycyjnie zabrania się jedzenia kobietom w ciąży bakłażanów ze względu na możliwość poronienia.

Warzywa i owoce o barwie fioletowej swój charakterystyczny kolor zawdzięczają obecności antocyjanów, naturalnych barwników. Intensywność barwy  produktów zależy od pH soku komórkowego i może przybierać kolory od czerwonego, po niebieski aż do ciemnej purpury.

Działanie antocyjanów wpisuje się idealnie w mechanizm usuwania zastojów Krwi wg Medycyny chińskiej. Wg nauki zachodniej fioletowe warzywa i owoce opóźniają proces starzenia, zapobiegają zakażeniom układu moczowego, wzmacniają serce, mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, poprawiają wzrok, zapobiegają cukrzycy. Zmniejszają ryzyko chorób serca, naczyń krwionośnych oraz nadciśnienia tętniczego, a także wykazują aktywność przeciwzapalną, antybiotyczną i przeciwnowotworową.

Antocyjany to jedne z  najsilniejszych przeciwutleniaczy należących do grupy flawonoidów, które pełnią funkcje obronne w roślinach i chronią je przed działaniem wolnych rodników. W ten sam sposób działają one również na ludzki organizm. Badania wykazują, że regularne spożywanie warzyw i owoców, zawierających ten rodzaj antyoksydantów, hamuje rozwój wielu poważnych chorób – od sercowo-naczyniowych po nowotwory.

Do grupy fioletowych produktów zalicza się takie warzywa i owoce jak:

  • czerwona kapusta
  • bakłażan
  • czerwona cebula
  • buraki
  • czerwona fasola
  • fioletowa fasolka szparagowa
  • fioletowa papryka
  • jeżyny
  • czerwone winogrona
  • aronia
  • jagody
  • borówki amerykańskie
  • śliwki
  • czarna porzeczka
  • fig
  • fioletowe ziemniak
  • fioletowe bataty
  • pąki róży pomarszczonej

Badań naukowych dotyczących działania antocyjanów zawartych w owocach i warzywach jest ogromna ilość, Ale to, na co zwróciłam uwagę szczególnie to profilaktyczno-lecznicze działanie tych związków. Dla zainteresowanych polecam artykuł naukowy: http://www.phmd.pl/api/files/view/3513.pdf

Pin It on Pinterest

Share This