SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

Kilka słów o potrawie

Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca. 

}

CZAS

45 min + moczenie 1 godzina

PORCJE

10

KATEGORIA

Napoje
Składniki:
  • 2500 ml wody (około 10 filiżanek)
  • 50 gramów suszonego głogu (Shan Zha)
  • 30 gramów suszonej śliwki (Wu Mei)
  • 3-5 gramów suszonej skórki mandarynki (Chen Pi)
  • 6-9 gramów suszonego korzenia lukrecji (Gan Cao)
  • 5-10 gramów suszonego kwiatu hibiskusa (Luo Shen Hua) 
  • 1-3 gram suszonego kwiatu osmantusa (opcjonalnie)
  • 100 gramów cukru skalnego (lub  innego do smaku)
Jak przyrządzić:

Opłucz wszystkie wysuszone składniki pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Mocz w wodzie przez 1 godzinę. 

Po namoczeniu gotuj na wolnym ogniu (pod pokrywką) przez 45 minut.

Dodaj cukier kamienny do smaku, pozwól mu całkowicie się rozpuścić i wyłącz, pozostaw do ostygnięcia.

Odcedź i przechowuj w lodówce. Pij to jak herbatę.

Pamiętaj, aby przechowywać napój w lodówce; max przez 3-4 dni.

*głóg, śliwka, lukrecja obowiązkowa, pozostałe składniki opcjonalne

** kwiaty hibiskusa można zastąpić burakiem 

***Śliwkę, głóg i lukrecję można znaleźć w chińskich sklepach ziołowych i spożywczych.

 

MODYFIKACJE
  • Popularne napoje chłodzące mogą poważnie uszkodzić nasze trawienie, ponieważ są zbyt zimne i wychładzające. Spróbujmy innego podejścia, wg medycyny chińskiej, chłodzimy, ale jednocześnie wspieramy trawienie i nawilżamy się od środka.
  • Wszystkie składniki napoju mają na celu oczyścić i uspokoić wnętrze, wydalić ciepło i ugasić pragnienie. Jest on dobry dla całej rodziny i skuteczny w walce z dolegliwościami związanymi z gorącem, na które jestesmy narażeni w upalne dni lub spożywając nadmiar rozgrzewających potraw. 
  • Suan Mei Tang ma również działanie poprawiające trawienie i uspokajające umysł.
  • Może także leczyć kaszel, lekką biegunkę, usuwa zastoje Qi i Krwi, pomaga wytwarzać ślinę i gasi pragnie.
  • W sieci można spotkać wiele przepisów, które wymagają dowolnej kombinacji następujących suszonych składników: kwaśnych śliwek (Wu Mei), owoców głogu (Shan Zha), suszonej skórki mandarynki (Chen Pi), korzenia lukrecji (Gan Cao), suszonych kwiatów hibiskusa (Luo Shen Hua), osmantusa i cukru kamiennego. Suszone śliwki i owoce głogu to dwa kluczowe składniki. Nie sposób je zastąpić w tym przepisie.

 

Zobacz także

KOMPOTY

KOMPOTY

Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This