Warzywa strączkowe jet to bardzo ważna grupa produktów spożywczych o szczególnych właściwościach dietetycznych. Zaliczamy do tej grupy m.in.: fasolkę szparagową, groch cukrowy, bób, fasolnik chiński.
Warzywa strączkowe należą do rodziny motylkowatych. Są to rośliny jednoroczne, których częścią spożywczą są owoce i nasiona. Są to przeważnie pnącza, rosnące szybko do góry, szczególnie w okresie wiosennym. Są to warzywa, które wysiewa się najwcześniej wiosną. Te cechy pokazują nam silne powinowactwo z elementem Drzewa. Dojrzałe do spożycia strączki zwisają na pędach, czyli mają cechę ruchu zsyłającego. Warzywa strączkowe mają nature ochładzającą, nawilżającą i działanie zsyłające, dlatego też są tak doskonałymi diuretykami.
Budowa anomiczna rośliny zawsze mówi nam o jego działaniu, w tym przypadku mamy element Drzewa, bo rośliny szybko pną się do góry, lub intensywnie rosną w górę, a strączki zsyłają w dół (element Wody) – połączenie elementu Wątroby i Nerek.
Jak zastosować te informacje w praktyce?
Możemy stosować rośliny strączkowe do leczenie refluksu, który będzie łagodzony przez zsyłające działanie strączkowych. Również sprawdzą się w leczeniu nawracających infekcji dróg moczowych. Zwłaszcza gotowane w zupach, które zmniejszą pieczenie, uczucie palenia podczas oddawania moczu. Mając ochładzającą termikę zmniejszają nadmierny apetyt oraz odprowadzają nadmiar wody z organizmu, dlatego są tak często zalecane w dietach odchudzających.
Owoce roślin strączkowych spożywa się:
- w stanie niedojrzałym w postaci całych strączków – fasolka szparagowa, groch cukrowy
- w postaci nasion w stanie niedojrzałym – groch (zielony groszek), fasola, bób
- w postaci nasion w stanie dojrzałym – groch, fasola, ciecierzyca
Warzywa strączkowe spożywamy gotowane, ale przez krótki czas, żeby zachowały swoją jędrność i sprężystość oraz naturalnie zielony kolor. Warzywa te są wychładzające, a to nie służy Żołądkowi, więc lepiej je ugotować, udusić, zblanszować lub krótko podsmażyć, jak w przypadku grochu cukrowego.
Warzywa strączkowe są bardzo cennym źródłem białka roślinnego, soli mineralnych (zwłaszcza magnezu, żelaza i fosforu) i witamin (zwłaszcza z grupy B). Wymagania klimatyczne strączkowych są bardzo zróżnicowane, są to raczej rośliny ciepłolubne, najbardziej wytrzymały na niskie temperatury jest groch i bób (wiedzą o tym szczęśliwi posiadacze ogródków). Fasole są bardziej wymagające, dlatego uprawy roślin strączkowych są rozmieszczone w krajach o klimacie zdecydowanie cieplejszym.
W postaci strączków lub nasion w postaci niedojrzałej w Polsce spożywamy następujące rośliny :
Fasola szparagowa (Fasola zwykła, Phaseolus vulgaris L.) pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, do Europy dotarła w XVI w. Obecnie Fasole są jednym z najważniejszych warzyw uprawianych na Świecie i stanowią podstawę wyżywienia w wielu rejonach Świata.
Fasolnik chiński (Wspięga pospolita (Lablab purpureus (L.) Sweet) pochodzi z Afryki, rzadko spotykana roślina w naszych ogrodach, uprawiana raczej amatorsko. Roślina wybitnie ciepłolubna, w krajach europejskich m.in. w Holandii i Francji warzywo to uprawiane jest pod osłonami. Okazałe strąki o barwie zielonej, purpurowej lub fioletowej mogą osiągnąć około 60 cm długości. W przeciwieństwie do fasoli, fasolnik pozbawiony jest łyka. Przez konsumentów jego strąki są oceniane jako smaczniejsze od fasoli szparagowej.
Charakterystyka warzyw strączkowych wg medycyny chińskiej:
TERMIKA |
SMAK | OBSZAR WNIKANIA | WŁAŚCIWOŚCI |
ZASTOSOWANIE |
|
FASOLA SZPARAGOWA |
Ochładzająca | Słodki |
Śledzona Żołądek Nerki |
Odżywia Yin Wzmacnia Qi Śledziony Porusza Płyny w Środkowym Ogrzewaczu, wykazuje działanie moczopędne. Usuwa Gorącą Wilgoć, szczególnie zalecana przy kamicy nerkowej* |
Infekcje pecherza moczowego I nerek, skąpomocz. Zatrzymanie wody w dole ciała, z towarzyszącym odczuciem gorąca w nogach- obrzęki nóg. Podwyższony poziom cukru, szczególnie polecana cukrzykom do łagodzenia objawów, takich jak częste oddawanie moczu i uczucie pragnienia. Może nasilać zaparcia. Osoby z objawami Zimna powinny spożywać fasolkę szparagowa przygotowaną z czosnkiem lub imbirem |
GROCH (ZIELONY GROSZEK) |
Ochładzająca | Słodki |
Śledzona Żołądek |
Wzmacnia Qi Śledziony Harmonizuje trawienie Przywraca prawidłowy ruch Qi w ciele
|
Łagodzi mdłości, czkawkę odbijanie się, kaszel Działa moczopędnie I lekko przeczyszczająco Stosować w przypadku skurczów, obrzęków, zaparć, wykwitów skórnych * zielony groszek z marchewką to danie silnie wzmacniające Qi Śledziony |
BÓB |
Ochładzająca | Słodki |
Śledziona Żolądek |
Wzmacnia Śledzionę, usuwa Wilgoć Działa moczopędnie |
Wzmacnia system trawiennny Stosowany do leczenia obrzęków I opuchlizny * w przypadku słabości systemu trawiennego po spozyciu bobu a także innych strączkowych moga pojawić się wzdęcia |
FASOLNIK CHIŃSKI |
Ochładzająca |
Słodki Mdły |
Śledziona Żołądek |
Nasiona wzmacniają Śledzionę, harmonizują układ trawienny Usuwają Wilgoć i Gorąco
|
*Debelizyna – w medycynie zachodniej pasta z wyciągiem z nasion fasoli indyjskiej stosowana jest w profilaktyce kamicy dróg moczowych oraz jako lek wspomagający w leczeniu kamicy dróg moczowych (drobne złogi).