Smak gorzki nie należy do naszych ulubionych smaków, staramy sie go unikać w naszej kulturze kulinarnej, ale w wielu kuchniach tradycyjnych jest on bardzo doceniany, wręcz pożądany. Wiekszość z nas unika produktów spożywczych gorzkich w smaku ale o dziwo nie stroni od smaku gorzkiego w produktach pobudzających typu kawa, piwo, czekolada gorzka, tonik, gorzkie w smaku alkohole.
Potencjał smaku gorzkiego jest niedoceniony, niewielka jego ilość bardzo korzystnie wpływa bardzo na nasz organizm. Jest to smak tak samo ważny jak wszystkie pozostałe smaki występujące w naszej codziennej diecie. Ludzie od zawsze zbierali gorzką w smaku zieleninę i zioła, przygotowywali je jako dodatek do dań lub pili w postaci wywarów, naparów czerpiąc z jakości smaku gorzkiego wiele dobrego.
W medycynie chińskiej smak gorzki uważa się za zimny i stosuje w usuwaniu/ ściąganiu Gorąca każdego typu: nadmiarowego, niedoborowego, Gorącej Wilgoci i toksycznego Gorąca. To podstawowa, najbardziej rozpowszechniona patologia we współczenym świecie. Wiele osób instynktownie sięga po smak gorzki by się uspokoić, wyciszyć, zakotwiczyć, niestety wybieramy nie do końca produkty o tym smaku które nam służą. Zacznijmy wybierać to co nam służy!
Gorzkich ziół używa się w celu poprawy funkcjonowania układu pokarmowego, w zmniejszeniu biegunek typu Grorąca Wilgoć, a także w celu usunięcia zaparć z nadmiarowego Gorąca, w rozluźnieniu napięcia, rozpierania w obszarze podżebrowym. Smak gorzki reguluje poziom cukru i cholesterolu, stąd popularność prepartaów z gorzkiego melona czy karczochów w leczeniu tego typu dolegliwości. Stosuje się go w leczeniu gorączki i niektórych rodzajów kaszlu, a także w leczeniu schorzeń takich jak zapalenie stawów. Działa uspokajająco, wyciszająco, ale uwaga: zbyt dużo gorzkich pokarmów może powodowa biegunkę i uszkodzenie płynów ciała (tak się często dzieje przy stosowaniu soli gorzkiej bez uzasadnienia).
Stosowanie gorzkich produktów wprowadza bardzo ważną równowagę w codziennej diecie, pomaga usunać nadmiarową Wilgoć, ściągnąć objawy Gorąca i wspomóć trawienie. Są to mechanizmy, które stosujemy jako zielarze w harmonizowaniu organizmu, bez smaku gorzkiego tego nie uzyskamy.
Działanie smaku gorzkiego polega na jednoczesnym ściągnięciu energii w dół ( w każdej tradycji kulinarnej, pod każdą szerokością geograficzną stosuje się gorzkie nalewki ziołowe działające rozluźniająco i wspomagajace trawienie) oraz usunięciu Wilgoci (wzdęcia, rozpieranie, spowolnione trawienie).
Siła smaku gorzkiego różni się w zależności od produktu który spożywamy oraz sposobu przygotowania. Większośc produktów spożywczych nie jest tylko i wyłącznie gorzka, może być także słodka (seler naciowy), ostra (rukola), kwaśna (ocet).
Mimo, że smak gorzki działa na Serce to zielone, gorzkie w smaku warzywa liściaste to żywność, która silnie współgra z Wątrobą i jej funkcjami. Są to warzywa subtelnie harmonizujące warstwę Shao Yang – o działaniu najważniejszym – HARMONIZUJĄCYM.
Produkty spożywcze o smaku gorzkim:
cykoria, endywia, sałata rzymska, karczochy, kard, oliwki, szparagi, hebata czarna i zielona, korzeń i liscie mniszka, brokuły, kapusta i brukselka, jarmuż, boćwina, kapusta włoska, kapusta bok choy, szpinak, bakłażan, radicchio lub rapini (rzepa brokułowa), kapusta sarepska, rukiew wodna, rukola, gorzki melon, seler naciowy i korzeniowy, tradycyjne odmiany ogórków gruntowych i cukinii, kwiaty rumianku, gorczca, szałwia, ostropest, piołun.
Odkrywanie, próbowanie, włączanie nowych smaków i produktów do naszej diety może prowadzić do ciekawych odkryć kulinarnych i wspomóc nasze zdrowie. Produkty o smaku gorzkim na pewno pomogą nam zachować równowagę, a to jest klucz do zachowania zdrowia.
Bardzo polecam artykuł na temat goryczki zawartej w ogórkach. Informacje opisane w artykule idealnie pokrywaja się z wiedza na temat smaku gorzkiego z medycyny chińskiej.
https://apetytnapolskie.com/dlaczego-ogorek-bywa-gorzki-dr-urszula-klosinska-instytut-ogrodnictwa-w-skierniewicach/?fbclid=IwAR1qvePB_IWfLlmLSND89zLRIe1h1hmVbLeLDI-XqbxONwYG10H9g-ZRPTU