Węglowodany są według TMC źródłem qi. Pomagają w produkcji mleka więc nie powinniśmy w tym czasie unikać węglowodanów. Jeśli matka za wcześnie zacznie intensywnie ćwiczyć i będzie unikać węglowodanów, aby szybko zrzucić wagę może to doprowadzić do poważnych problemów z produkcją mleka. Ważne jest źródło węglowodanów. Jeśli to tylko puste kalorie to może to doprowadzić do przybycia na wadze. Węglowodany z dobrych źródeł, które mają wartości odżywcze nie doprowadzą do przytycia.
Po porodzie często może być obniżony poziom cynku, który często do tego jest w nierównowadze z miedzią co często przyczynia się do takich objawów jak depresja (obniżony nastrój), rozdrażnienie i fobie. Dobrym źródłem cynku są owoce morza, dynia, sezam, nasiona słonecznika, migdały, świeży imbir, kiełki pszenicy i warzywa liściaste.
Depresja poporodowa jest efektem kilku czynników. Dobra dieta w trakcie ciąży w dużym stopniu ogranicza jej wystąpienie. Dobra dieta w tym przypadku oznacza dietę opartą na warzywach, owocach, rybach, owocach morza, nabiale, oliwie z oliwek, roślinach strączkowych. Natomiast powinniśmy wtedy unikać czerwonego mięsa, tłuszczów trans, słodyczy, zbyt dużej ilości soli. Te produkty przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych co sprzyja m.in. stanom obniżonego nastroju.
W diecie zarówno w ciąży jak i po porodzie powinny występować dobre tłuszcze, których źródłem są np. oliwa z oliwek, tran i olej z lnu. Są one bardzo potrzebne karmiącym matkom, ponieważ kobiece mleko jest tłuste z natury. Odpowiedni poziom kwasów tłuszczowych w diecie jest kolejnym czynnikiem zapobiegającym depresji (wniosek na podstawie przeprowadzonych badań przez zachodnich naukowców).
Ważną jakością pokarmu i napojów w diecie poporodowej jest, aby rozgrzewały one nasz organizm. Ciepło poprawia cyrkulację krwi, która w ten sposób dotrze do okolic gdzie goją się rany czy też do biustu gdzie jest produkowane mleko.
Dieta poporodowa powinna wspierać nasz układ pokarmowy, który w ten sposób będzie umożliwiał powstawanie postnatalnego jingu. Aby dieta wspierała układ pokarmowy powinna nie obciążać żołądka a więc np. produkty zbożowe muszą być dobrze ugotowane a zupy zawierać odpowiednio dużo płynu, aby były łatwo przyswajalne. Ważna jest ciepłota posiłków i napojów, aby żołądek także pozostał ciepły co sprawi, że będziemy dobrze trawić, bo enzymy trawienne aktywują się w odpowiedniej temperaturze.
Kobiety w połogu powinny spożywać produkty o ciepłej termice patrząc z punktu widzenia chińskiej dietetyki. Uważamy jednak, aby to były produkty o naturze ciepłej a nie gorącej, bo jak mówi jeden z chińskich klasycznych tekstów „mocne gorąco niszczy qi, ale łagodne ciepło wzmacnia qi”.
Oprócz fizycznych właściwości jedzenia ważne też jest, aby było one przygotowywane z miłością i troską o kobietę w połogu i w takiej atmosferze, aby mogła ona ten posiłek spożyć. W medycynie chińskiej mówimy „cieszenie się z jedzenia dodaje dodatkowej qi”. Jeśli matka będzie mogła jeść relaksując się wpłynie to korzystnie zarówno na jej trawienie jak i na zwiększenie poziomu oksytocyny. Aby zwiększyć ten efekt matka powinna jeść posiłek powoli, starannie przeżuwając każdy kęs ,nie obciążać żołądka zbyt dużymi posiłkami i raczej jeść częściej małe porcje.