Do warzyw zaliczane są rośliny zielne, jednoroczne, dwuletnie lub trwałe. Służą jako pożywienie człowieka od czasów starożytnych. Są spożywane na surowo, po ugotowaniu lub zakonserwowaniu. Do warzyw zaliczane są również niektóre gatunki ziół wykorzystywane jako przyprawy kuchenne np. koper, majeranek oraz grzyby uprawne: pieczarka, boczniak. Na świecie uprawianych jest około 350 roślin warzywnych w niezliczonej ilości odmian.
Warzywa ze względu na swoją wartość biologiczną oraz walory smakowe i dietetyczne stanowią obowiązkowy składnik pożywienia człowieka.
Uprawiane obecnie warzywa pochodzą z różnych części kuli ziemskiej. Najwięcej warzyw uprawiany w Europie pochodzi z obszarów Chin, Indii, basenu Morza Śródziemnego i południowej Ameryki. Wszystkie te gatunki zaadaptowały się naszych warunków klimatycznych o czym świadczy ich zdolność do reprodukcji.
Świeże warzywa zawierają duże ilości wody (80-95%) przy niewielkiej zawartości cukru oraz tłuszczów co czyni je pokarmem niskokalorycznym. Tłuszcz występuje w warzywach w bardzo małych ilościach 0.1 – 0.3%, a poziom cukru waha się w granicach 2-5%. Większość warzyw zawiera niewielkie ilości białka w granicach 1-3% suchej masy. Nieco większą zawartość występuje w warzywach strączkowych, kapuście brukselce oraz jarmużu. Niska wartość kaloryczna stanowi cenną zaletę. Wyjątek pod tym względem stanowią jedynie fasole, grochy, bób i soja uprawiane na suche nasiona, których wartość energetyczna jest zbliżona do chleba i mięsa.
Warzywa, mimo że nie przedstawiają większej wartości energetycznej są cenione i powszechnie spożywane przede wszystkim ze względu wysoką wartość biologiczną wynikającą z zawartości witamin, błonnika, soli mineralnych, kwasów organicznych olejków lotnych i fitoncydów (związki organiczne o charakterze bakteriobójczym występująca w największych ilościach w czosnku cebuli i chrzanie).
Do warzyw zaliczane są rośliny zielne, jednoroczne, dwuletnie lub trwałe. Służą jako pożywienie człowieka od czasów starożytnych. Są spożywane na surowo, po ugotowaniu lub zakonserwowaniu. Do warzyw zaliczane są również niektóre gatunki ziół wykorzystywane jako przyprawy kuchenne np. koper, majeranek oraz grzyby uprawne: pieczarka, boczniak. Na świecie uprawianych jest około 350 roślin warzywnych w niezliczonej ilości odmian.