Jęczmień pospolity (Hordeum vulgare L.) roślina należąca do najstarszych i najważniejszych zbóż. Najstarsze znane dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na X w p.n.e. Obecnie jest uprawiany głównie do wytwarzania słodu przy produkcji piwa, jako roślina paszowa. Z palonego ziarna otrzymywana jest kawa zbożowa. Jednak najważniejsze znaczenie ma kasza jęczmienna, którą możemy kupić w wielu odmianach, do wyboru są:
- pęczak– całe ziarno pozbawione łuski,
- pęczak obtaczany (kujawski)– całe ziarno pozbawione łuski, obtaczane i polerowane,
- kasza jęczmienna perłowa (mazurska)– całe ziarno pozbawione łuski, poddane łamaniu na duże cząstki i polerowaniu; wyróżnia się grubą, średnią i drobną,
- kasza perłowa prażona,
- kasza jęczmienna łamana (wiejska)– całe ziarno poddane oczyszczaniu i obłuszczaniu, a następnie łamaniu bez polerowania; wyróżnia się grubą, średnią i drobną.
- oczyszcza Gorąco
- buduje Krew i Płyny Ciała oraz nawilża Suchość
- reguluje pracą Żołądka, usuwa zastoje w układzie pokarmowym, detoksykuje, wzmacnia jelita
- działa moczopędnie, uprażony przed gotowaniem silniej usuwa Wilgoć. Łagodzi biegunki z powodu niedoboru Qi Śledziony.
- obniża gorączkę (zwłaszcza podawany jako dodatek do zupy)
- łagodzi nadmierne pobudzenie, nerwowość, zmniejsza bezsenność.