Kilka słów o potrawie

Gruszki są szczególnie zalecane osobom z objawami suchości w górze ciała, dotyczy to suchości gardła, ust, suchego kaszlu, suchej skóry, te objawy mogą nasilać się jesienią. Potrawy na bazie gruszek stymulują powstawanie Płynów ciała, dzięki czemu zmniejszają pragnienie, łagodzą ból gardła z suchością, nawilżają suchą skórę.

}

CZAS

15 min

PORCJE

1

KATEGORIA

Dania główne
Składniki:
  • 1 gruszka
  • 10 szt. migdałów obranych ze skórki lub łyżeczka owoców goji
Jak przyrządzić:

Gruszkę umyć starannie, usunąć gniazdo nasienne i ogonek, pokroić na kawałki razem ze skórką. Skórka gruszki dociera w swym działaniu do skóry ciała nawilżając ją odpowiednio. Gruszka bez skórki będzie nawilżała narządy wewnętrzne. Dodać migdały lub owoce goji. Zalać wodą – około 200-300ml, w zależności od preferowanej gęstości napoju. Gotować przez 15 minut. Po ugotowaniu zmiksować i pić ciepłe w 2- 3 porcjach wciągu dnia. 

MODYFIKACJE
  • dodatek  migdałów do gruszki powoduje silniejsze nawilżenie Płuc i poprawia perystaltykę jelit, stolec jest prawidłowo nawilżony.  
  • dodatek owoców goji powoduje zmniejszenie suchego kaszlu, wzmocnienie aspektu Krwi, poprawia nawilżenie oczu i skóry. 

Zobacz także

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

Od 2012 roku chleb żytni na zakwasie jest obecny w moim domu. Przerabiałam różne mąki, przepisy, dodatki, zawsze jednak wracam do wersji podstawowej. W prostocie siła.

NAPOJE PORUSZAJĄCE ZASTÓJ QI

NAPOJE PORUSZAJĄCE ZASTÓJ QI

Przewlekły stres, który wiaże się z wystepowaniem syndromu zastoju Qi towarzyszy nam wszystkim. Zioła usprawniajace przepływ Qi Wątroby pomagają szybko zniwelować skutki przewlekłego napięcia organizmu, pozwalają odpuścić, nabrać dystansu do problemów, spojrzeć z innej perspektywy.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This