ZUPA HARMONIZUJĄCA NARZĄDY ZANG

Kilka słów o potrawie

Zapraszam na zupę o szczególnych właściwościach, przygotowaną z niecodziennych składników.  
}

CZAS

1 godzina

PORCJE

4

KATEGORIA

Zupy
Składniki:
  • orzeszki ziemne nie łuskane (naturalne w czerwonych łuskach)
  • Da Zao (daktyl głożyny pospolitej)- 5 szt.
  • grzyby shitake – kilka sztuk
  • Dang Gui (suszony korzeń arcydzięgla chińskiego) – 2-3 niedużych kawałków
  • Gou Qi Zi (jagody goji) – duża łyżka
  • woda 1,5- 2 l
Jak przyrządzić:
Namoczyć grzyby shitake w miseczce ok 10 min. Orzeszki ziemne zalać wodą i zacząć gotować ( po ok 5 minutach) odcedzić i jeszcze raz przepłukać pod wodą, a następnie znów umieścić w garnku i dalej gotować. Dodać pokrojone w plasterki grzyby shitake, Da Zao i Dang Gui. W międzyczasie uzupełniać wodę jeśli się wygotowuje. Po ok. 40 minutach gotowania na dużym ogniu dodać Gou Qi Zi i dalej gotować. Zupa jest gotowa kiedy orzeszki są miękkie przy rozgryzaniu. Wtedy dodajemy sól i pieprz do smaku.  
MODYFIKACJE
Wyjaśnienie właściwości składników zupy z punktu widzenia medycyny chińskiej: 
  • orzeszki ziemne – wnikają do Śledziony i Płuc, wzmacniają środkowy ogrzewacz, harmonizują Żołądek, nawilżają Płuca, łagodzą kaszel, nawilżają Jelito Grube
  • wskazania: niedobór Śledziony – brak apetytu, brak sił witalnych, suchość i niedobór Płuc – suchy kaszel z niewielką ilością wydzieliny, suchość w gardle, suchość w Jelicie Grubym – zaparcia
  • Da Zao – wzmacnia Śledzionę i działa korzystnie na qi, wzmacnia krew i uspokaja umysł, harmonizuje pracę pozostałych ziół, ogrzewa Serce (informacja od profesora Sun Peilina)
  • grzyby shitake – wzmacnia Yang Qi, odżywia Krew, rozpuszcza Wilgoć i Śluz, wzmacnia Nerki, neutralizuje toksyny zawarte w pożywieniu, niektóre źródła podają, że działa antypasożytniczo (pasożyty przewodu pokarmowego), poprawia krążenie Krwi i oczyszcza Krew.
  • Dang Gui – wzmacnia Krew, poprawia krążenie Krwi, nawilża jelito i zmniejsza zaparcia
  • Gou Qi Zi – odżywia i wzmacnia Yin Wątroby i Nerek, działa korzystnie na Esencję i rozjaśnia oczy, wzmacnia Krew, wzmacnia  Yin Serca, uspokaja umysł (informacje od profesora Sun Peilina).

Zobacz także

KOMPOTY

KOMPOTY

Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z  powodu Gorąca. 

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This