ZUPA HARMONIZUJĄCA NARZĄDY ZANG
Kilka słów o potrawie

CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- orzeszki ziemne nie łuskane (naturalne w czerwonych łuskach)
- Da Zao (daktyl głożyny pospolitej)- 5 szt.
- grzyby shitake – kilka sztuk
- Dang Gui (suszony korzeń arcydzięgla chińskiego) – 2-3 niedużych kawałków
- Gou Qi Zi (jagody goji) – duża łyżka
- woda 1,5- 2 l
- orzeszki ziemne – wnikają do Śledziony i Płuc, wzmacniają środkowy ogrzewacz, harmonizują Żołądek, nawilżają Płuca, łagodzą kaszel, nawilżają Jelito Grube
- wskazania: niedobór Śledziony – brak apetytu, brak sił witalnych, suchość i niedobór Płuc – suchy kaszel z niewielką ilością wydzieliny, suchość w gardle, suchość w Jelicie Grubym – zaparcia
- Da Zao – wzmacnia Śledzionę i działa korzystnie na qi, wzmacnia krew i uspokaja umysł, harmonizuje pracę pozostałych ziół, ogrzewa Serce (informacja od profesora Sun Peilina)
- grzyby shitake – wzmacnia Yang Qi, odżywia Krew, rozpuszcza Wilgoć i Śluz, wzmacnia Nerki, neutralizuje toksyny zawarte w pożywieniu, niektóre źródła podają, że działa antypasożytniczo (pasożyty przewodu pokarmowego), poprawia krążenie Krwi i oczyszcza Krew.
- Dang Gui – wzmacnia Krew, poprawia krążenie Krwi, nawilża jelito i zmniejsza zaparcia
- Gou Qi Zi – odżywia i wzmacnia Yin Wątroby i Nerek, działa korzystnie na Esencję i rozjaśnia oczy, wzmacnia Krew, wzmacnia Yin Serca, uspokaja umysł (informacje od profesora Sun Peilina).
Zobacz także
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.
JESIENNA OWSIANKA Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Zapraszam na kolejny wariant owsianki, tym razem z gruszkami. Nie ma lepszego owocu, który nawilża Płuca jesienną porą.

W swojej praktyce stosuje wiedzę z zakresu (TMC) Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, którą uzyskałem na specjalistycznych kursach oraz podczas praktyki z moimi mistrzami z klasztoru Shaolin w tym moim głównym mistrzem, Shi Yan Ao, Shi De Hongiem, który zainteresował mnie Yang Shengiem oraz mistrzem Zhang Ming Liangiem – obecny 14 dzierżawca tradycji Emei.