ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK
Kilka słów o potrawie
Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)

CZAS
15 min
PORCJE
4
KATEGORIA
Zupy
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewek z ładnymi, świeżymi liśćmi
- warzywa zielono-białe: kawałek pora, pietruszka lub pasternak, seler korzeniowy lub/i liściowy
- przyprawy
- łyżeczka masła klarowanego lub ulubiony olej
Jak przyrządzić:
Por, pietruszkę, seler pokroić w równe kawałki, poddusić na maśle klarowanym przez parę minut, zalać wodą i ugotować. Liście rzodkiewki umyć i posiekać, rzodkiewki pokroić w kosteczkę. Jak warzywa będą już miękkie dodać liście rzodkiewki i gotować nie więcej niż 5 minut (jak będziemy gotować dłużej to zrobią się brązowe). Zblendować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową lub zmielonym zielem angielskim. Wrzucić pokrojone w kostkę rzodkiewki podgotować jeszcze 1-2 minuty. Gotowane rzodkiewki dodają chrupkości w zupie i stają się miło słodkie.
Podajemy z koperkiem, można skropić zupę ulubionym olejem, posypać świeżymi rzodkiewkami.


MODYFIKACJE
- O rzodkiewkach i ich właściwościach pisałam tu.
- Czasami dodaję do tej zupy liści pokrzywy.
Zobacz także
CONGEE Z GROSZKIEM CUKROWYM I MŁODĄ MARCHEWKĄ
Staram się gotować potrawy z tego co aktualnie rośnie, z tego co jest najświeższe i sezonowe. Dzisiaj na śniadanie polecam kleik ryżowy z groszkeim cukrowym i młodą marchewką.
WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI
Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.
PASZTET Z SELERA
Ten szybki przepis na warzywny pasztet zadowoli nawet najwiekszych mięsożerców, a jak nie zadowoli to na pewno zaskoczy. Polecam jako urozmaicenie Wielkanocnego stołu i nie tylko.
AUTOR PRZEPISU:
Cudowna strona😍😍😍
Bardzo się cieszę, że na nią trafiłam
Też się cieszymy i zapraszamy cześciej:)