Kilka słów o potrawie

Aromatyczna i kojąca zupa, której składniki idealnie pokrywają się z zaleceniami dotyczącymi odżywiania w porze zimowej (zalecenia znajdziecie tu).  
}

CZAS

20-30 min.

PORCJE

2

KATEGORIA

Zupy
Składniki:
  • 1 średnia bulwa kopru włoskiego
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 10-15 cm kawałek pora
  • 1/8 selera naciowego lub łodyga selera naciowego
  • liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
  • garść świeżo łuskanych orzechów włoskich
Jak przyrządzić:
Warzywa pokroić w podobnej wielkości kawałki. Udusić na łyżeczce masła klarowanego. Zalać wodą, bulionem warzywnym lub bulionem mięsnym w zależności od potrzeby. Gotować do miękkości warzyw razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zmiksować, doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie przygotować orzechy: pokroić na mniejsze kawałki i podprażyć na suchej patelni. Zmiksowana zupę posypać orzechami, można dodać również ulubiona zieleninę.
MODYFIKACJE
  • Ta lekkostrawna zupa jest szczególnie polecana osobom z problemami trawiennymi z powodu Zimna. Ogrzewa Żoładek, wspomaga trawienie, zmniejsza niedoborowe bóle brzucha,
  • koper włoski ogrzewa, wzmacnia Qi, wpływa dobrze na trawienie,
  • seler, pietruszka, por wzmacniają i ogrzewają,
  • orzechy włoskie, zwłaszcza prażone ogrzewają Nerki, szczególnie jest to korzystne w okresie zimowym.

Zobacz także

KOMPOTY

KOMPOTY

Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z  powodu Gorąca. 

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This