Kilka słów o potrawie
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 1 średnia bulwa kopru włoskiego
- 1/2 korzenia pietruszki
- 10-15 cm kawałek pora
- 1/8 selera naciowego lub łodyga selera naciowego
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
- garść świeżo łuskanych orzechów włoskich
- Ta lekkostrawna zupa jest szczególnie polecana osobom z problemami trawiennymi z powodu Zimna. Ogrzewa Żoładek, wspomaga trawienie, zmniejsza niedoborowe bóle brzucha,
- koper włoski ogrzewa, wzmacnia Qi, wpływa dobrze na trawienie,
- seler, pietruszka, por wzmacniają i ogrzewają,
- orzechy włoskie, zwłaszcza prażone ogrzewają Nerki, szczególnie jest to korzystne w okresie zimowym.
Zobacz także
KOMPOTY
Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.