Kilka słów o potrawie

CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 1 średnia bulwa kopru włoskiego
- 1/2 korzenia pietruszki
- 10-15 cm kawałek pora
- 1/8 selera naciowego lub łodyga selera naciowego
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
- garść świeżo łuskanych orzechów włoskich


- Ta lekkostrawna zupa jest szczególnie polecana osobom z problemami trawiennymi z powodu Zimna. Ogrzewa Żoładek, wspomaga trawienie, zmniejsza niedoborowe bóle brzucha,
- koper włoski ogrzewa, wzmacnia Qi, wpływa dobrze na trawienie,
- seler, pietruszka, por wzmacniają i ogrzewają,
- orzechy włoskie, zwłaszcza prażone ogrzewają Nerki, szczególnie jest to korzystne w okresie zimowym.
Zobacz także
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.
JESIENNA OWSIANKA Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Zapraszam na kolejny wariant owsianki, tym razem z gruszkami. Nie ma lepszego owocu, który nawilża Płuca jesienną porą.

Jestem terapeutą klasycznego ziołolecznictwa Jing Fang w linii dr.Hu Xî Shu, dyplomowanym naturopatą, członkiem Polskiego Towarzystwa Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Specjalizuję się w dietoterapii i ziołolecznictwie chińskim, prowadzę gabinet, szkolenia i nieustannie się dokształcam. Zapraszam do gabinetu: www.dietetykaintegracyjna.pl