Kilka słów o potrawie

Zupa grzybowa z chińską nutą:)  
}

CZAS

1 godz.

PORCJE

4

KATEGORIA

Zupy
Składniki:
  • pudełko pieczarek (ok. 10 sztuk)
  • grzyby suszone: podgrzybki, borowiki, mun, shitake
  • cebula 1 sztuka
  • masło 30g
  • ziemniaki 3 sztuki
  • marchew 1 sztuka
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • śmietana do zupy
 
Jak przyrządzić:
1.Obrać pieczarki i pokroić w plastry. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ostrugać marchew i pietruchę i przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w kostkę (lub posiekać w blenderze).
Grzyby shitake namoczyć na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem gotowania.
2. Na patelni lub woku rozpuścić masło a potem na nim smażymy pieczarki ok 15 minut jak już puszczą wodę i bardziej się przysmażą.
3. Gotujemy wodę a do gotującej wrzucamy pietruchę, marchew, pokrojone ziemniaki oraz grzyby suszone i namoczone shitake.
4. Gdy pieczarki będą już gotowe wtedy dodajemy je do reszty gotujących się składników zupy i gotujemy jeszcze wszystko razem ok 20 minut.
5. Na koniec dodajemy 1-2 łyżek śmietany do zupy, sól i pieprz do smaku.
MODYFIKACJE

Zobacz także

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z  powodu Gorąca. 

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This