ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

Kilka słów o potrawie

Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)

}

CZAS

15 min

PORCJE

4

KATEGORIA

Zupy

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek z ładnymi, świeżymi liśćmi 
  • warzywa zielono-białe: kawałek pora, pietruszka lub pasternak, seler korzeniowy lub/i liściowy 
  • przyprawy
  • łyżeczka masła klarowanego lub ulubiony olej

Jak przyrządzić:

Por, pietruszkę, seler pokroić w równe kawałki, poddusić na maśle klarowanym przez parę minut, zalać wodą i ugotować. Liście rzodkiewki umyć i posiekać, rzodkiewki pokroić w kosteczkę. Jak warzywa będą już miękkie dodać liście rzodkiewki i gotować  nie więcej niż 5 minut (jak będziemy gotować dłużej to zrobią się brązowe). Zblendować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową lub zmielonym zielem angielskim. Wrzucić pokrojone w kostkę rzodkiewki podgotować jeszcze 1-2 minuty. Gotowane rzodkiewki dodają chrupkości w zupie i stają się miło słodkie. 

Podajemy z koperkiem, można skropić zupę ulubionym olejem, posypać świeżymi rzodkiewkami.

 

MODYFIKACJE

  • O rzodkiewkach i ich właściwościach pisałam tu.
  • Czasami dodaję do tej zupy liści pokrzywy.

Zobacz także

MAKARON SOBA Z WARZYWAMI

MAKARON SOBA Z WARZYWAMI

W nawiązaniu do wpisu na temat gryki chciałam się podzielić szybkim przepisem wykorzystującym makaron gryczany Soba. Nie trzymajcie się sztywno przepisu, wykorzystujcie te warzywa, które są aktualnie dostępne lub te które najbardziej lubicie.

ZUPA KREM Z BURAKÓW

ZUPA KREM Z BURAKÓW

Chcąc wzmocnić Krew nie możemy obejść się bez buraków. Dzisiaj przedstawiam banalnie prosty przepis na krem z buraków.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

Od 2012 roku chleb żytni na zakwasie jest obecny w moim domu. Przerabiałam różne mąki, przepisy, dodatki, zawsze jednak wracam do wersji podstawowej. W prostocie siła.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This