MAKARON SOBA Z WARZYWAMI
Kilka słów o potrawie
W nawiązaniu do wpisu na temat gryki chciałam się podzielić szybkim przepisem wykorzystującym makaron gryczany Soba. Nie trzymajcie się sztywno przepisu, wykorzystujcie te warzywa, które są aktualnie dostępne lub te które najbardziej lubicie.
CZAS
15 min
PORCJE
1
KATEGORIA
Dania główne
Składniki:
- pęczek makaronu soba
- 2-3 sztuki grzybów mun
- dowolne warzywa, w ilości dowolnej, u mnie w tym przepisie marchew, kapusta pekińska, seler naciowy
- łyżeczka oleju rzepakowego, 1 cebula dymka, plasterek imbiru oraz kawałek papryczki chilli.
Jak przyrządzić:
Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie. Wstawić wodę do gotowania makaronu. Przygotować ulubione warzywa, pokroić je w małe kawałki. Użyłam marchewki, kapusty pekińskiej i selera naciowego, ale równie dobrze smakują brokuły, papryka, szparagi itp. Makaron ugotować wg przepisu. W między czasie, na patelni, na łyżeczce oleju podgrzać pokrojony drobno imbir, białą część cebulki dymki i kawałek papryczki chilli, dodać pokrojone warzywa i pokrojone w paseczki (wcześniej namoczone) grzyby mun. Całość doprawić sosem sojowym, wymieszać z odcedzonym makaronem. Można posypać zieloną częścią cebuli dymki i prażonym sezamem.
*mięsożercy moga dodać cieńko pokrojoną i wcześniej zamarynowaną w sosie sojowym z imbirem wołowinę, polędwiczkę wieprzową, kurczaka, kaczkę, krewetki. Wariacji jest niezliczona ilość. Na zdjęciu grzyby mun (uszak gęstowłosy, omszony od spodu).
MODYFIKACJE
- Potrawy z makaronem Soba jada się jako przekąski, jednodaniowe szybkie obiady. Jest to produkt niezwykle wszechstronny, sprawdza się doskonale w gorącym bulionie mięsnym lub warzywnym.
- Większość makaronów Soba dostępnych w handlu zawiera dodatek mąki pszennej. Osoby na diecie bezglutenowej powinny zwrócić na to uwagę.
- Grzyby mun wzmacniają Qi, odżywiają Krew, eliminują zaparcia. Wg medycyny zachodniej regulują poziom lipidów, obniżają poziom cukru we krwi, opóźniają procesy starzenia.
Zobacz także
KOMPOTY
Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.
AUTOR PRZEPISU: