Kilka słów o potrawie

Bardzo smaczna sałatka inspirowana Grecją, ochładza i nawilża jednocześnie, idealna na letnie upały. Można ją spożywać jako samodzielne danie albo jako dodatek do potraw mięsnych lub zbożowych.
}

CZAS

Gotowanie młodych buraków 20-30min., przygotowanie sałatki 10min.

PORCJE

2

KATEGORIA

Dania główne
Składniki:
  • 2 ugotowane lub upieczone buraki
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • 6-7 orzechów włoskich w łupinie
  • 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, ocet winny do smaku
  • można dodać natkę pietruszki lub koperek
Jak przyrządzić:
Buraki ugotować lub upiec w piekarniku, ostudzić pokroić w plasterki lub kostkę. Wymieszać z jogurtem, czosnkiem, przyprawami. Dodać pokruszone i podprażone na patelni orzechy włoskie oraz natkę pietruszki lub koperek. Odstawić w chłodne miejsce przed podaniem na minimum 30 minut.
MODYFIKACJE
  • W okresie letnich upałów buraki są bardzo dobrym wyborem, dzięki właściwościom ochładzająco-nawilżającym świetnie równoważą wpływ środowiska, uspokajają, wzmacniają Krew.
  • Dodatek jogurtu greckiego czyni tą sałatkę jeszcze bardziej nawilżającą i chłodzącą, ale żeby zapobiec ewentualnej stagnacji tradycyjnie dodaje się do niej czosnek i parę kropli octu winnego, który rozgrzewa i porusza.
  • Dodatek prażonych orzechów włoskich, które są ogrzewające, wzmacnia aspekt Yang Nerek i odżywia Jing. Zawartość tłuszczy powoduje, że ich oleiste właściwości regulują zaparcia, które mogą się pojawić w okresie gorącego lata.

Zobacz także

KOMPOTY

KOMPOTY

Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z  powodu Gorąca. 

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This