Kilka słów o potrawie

Bardzo smaczna sałatka inspirowana Grecją, ochładza i nawilża jednocześnie, idealna na letnie upały. Można ją spożywać jako samodzielne danie albo jako dodatek do potraw mięsnych lub zbożowych.
}

CZAS

Gotowanie młodych buraków 20-30min., przygotowanie sałatki 10min.

PORCJE

2

KATEGORIA

Dania główne
Składniki:
  • 2 ugotowane lub upieczone buraki
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • 6-7 orzechów włoskich w łupinie
  • 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, ocet winny do smaku
  • można dodać natkę pietruszki lub koperek
Jak przyrządzić:
Buraki ugotować lub upiec w piekarniku, ostudzić pokroić w plasterki lub kostkę. Wymieszać z jogurtem, czosnkiem, przyprawami. Dodać pokruszone i podprażone na patelni orzechy włoskie oraz natkę pietruszki lub koperek. Odstawić w chłodne miejsce przed podaniem na minimum 30 minut.
MODYFIKACJE
  • W okresie letnich upałów buraki są bardzo dobrym wyborem, dzięki właściwościom ochładzająco-nawilżającym świetnie równoważą wpływ środowiska, uspokajają, wzmacniają Krew.
  • Dodatek jogurtu greckiego czyni tą sałatkę jeszcze bardziej nawilżającą i chłodzącą, ale żeby zapobiec ewentualnej stagnacji tradycyjnie dodaje się do niej czosnek i parę kropli octu winnego, który rozgrzewa i porusza.
  • Dodatek prażonych orzechów włoskich, które są ogrzewające, wzmacnia aspekt Yang Nerek i odżywia Jing. Zawartość tłuszczy powoduje, że ich oleiste właściwości regulują zaparcia, które mogą się pojawić w okresie gorącego lata.

Zobacz także

NAPOJE CHŁODZĄCE

NAPOJE CHŁODZĄCE

W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.

ZUPA POMIDOROWA

ZUPA POMIDOROWA

Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This