ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK
Kilka słów o potrawie
Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)

CZAS
15 min
PORCJE
4
KATEGORIA
Zupy
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewek z ładnymi, świeżymi liśćmi
- warzywa zielono-białe: kawałek pora, pietruszka lub pasternak, seler korzeniowy lub/i liściowy
- przyprawy
- łyżeczka masła klarowanego lub ulubiony olej
Jak przyrządzić:
Por, pietruszkę, seler pokroić w równe kawałki, poddusić na maśle klarowanym przez parę minut, zalać wodą i ugotować. Liście rzodkiewki umyć i posiekać, rzodkiewki pokroić w kosteczkę. Jak warzywa będą już miękkie dodać liście rzodkiewki i gotować nie więcej niż 5 minut (jak będziemy gotować dłużej to zrobią się brązowe). Zblendować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową lub zmielonym zielem angielskim. Wrzucić pokrojone w kostkę rzodkiewki podgotować jeszcze 1-2 minuty. Gotowane rzodkiewki dodają chrupkości w zupie i stają się miło słodkie.
Podajemy z koperkiem, można skropić zupę ulubionym olejem, posypać świeżymi rzodkiewkami.


MODYFIKACJE
- O rzodkiewkach i ich właściwościach pisałam tu.
- Czasami dodaję do tej zupy liści pokrzywy.
Zobacz także
JESIENNA OWSIANKA Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Zapraszam na kolejny wariant owsianki, tym razem z gruszkami. Nie ma lepszego owocu, który nawilża Płuca jesienną porą.
NAPOJE CHŁODZĄCE
W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.
ZUPA POMIDOROWA
Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke
AUTOR PRZEPISU:
Cudowna strona😍😍😍
Bardzo się cieszę, że na nią trafiłam
Też się cieszymy i zapraszamy cześciej:)