Kilka słów o potrawie
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- dynia ok 3 kg (wystarczy dla 4 osób)
- korzeń imbiru ok 5 cm
- masło 100g
- bulion warzywny (ja stosuję w „zdrowych” kostkach bez konserwantów, wzmacniaczy smaku itp) filiżankę
- mleko kokosowe 2 łyżki stołowe
- curry 2 łyżki stołowe
Zobacz także
KOMPOTY
Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.