Orzech włoski (Juglans regia L.) gatunek drzewa liściastego, w uprawie od ok. 2500 lat p.n.e. Do zachodniej i północnej Europy sprowadzono go w czasach Cesarstwa Rzymskiego lub jeszcze wcześniej. Owoce orzecha włoskiego są bogatym źródłem aminokwasów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), mikroelementów. Zawierają sporo folianów oraz witamin z grupy B. Wartość energetyczna: 657kcal / 100g.
Wg medycyny chińskiej nasiona orzecha włoskiego (HE TAO REN/HU TAO REN) mają ogrzewającą naturę termiczną, słodki (gorzki) smak, wnikają do Nerek, Jelita Grubego oraz Płuc.
Działanie:
- Wzmacniają Nerki i Płuca, przynoszą ulgę podczas kaszlu i świszczącego, astmatycznego oddechu. Objawy te są typowe dla osób z nietolerancją zimna i zimnych potraw.
- Nawilżają Jelito grube, usuwają zaparcia dzięki swoim właściwościom nawilżającym. Tak działają orzechy spożywane na surowo.
- Wzmacniają osoby osłabione, zwłaszcza takie u których występuje osłabienie dolnego odcinka pleców, ból kolan, nietrzymanie moczu. Prażone/podpieczone nasiona działają silnie wzmacniająco na Yang Nerek.
- Łagodzą stany zapalne.
Orzechy włoskie możemy spożywać na surowo (w takiej postaci działają nawilżająco), prażone (wzmacniają Nerki, odżywiają mózg), jako dodatek do kleików ryżowych (congee), zup, sałatek.
Dawkowanie: leczniczo 10-20g orzechów dziennie.
Przeciwwskazania: Orzech należy stosować z umiarem, nadmierne ich spożycie może się przyczynić do nagromadzenia Wilgoci w organizmie, a także do zastoju Qi Wątroby z powodu wysokiej zawartości tłuszczu. Nie zalecane u osób u których występuje biegunka.
Kuracja orzechowa na suche włosy i skórę głowy, rozdwajające się końcówki, przedwczesne siwienie i zaparcia: 10g orzechów włoskich i 10g nasion czarnego sezamu zmielić (dawka dzienna), połączyć z miodem na pastę. Spożywać codziennie rano przez co najmniej miesiąc jako dodatek do naleśników, owsianki, itp.
Nawilżająco