Orzech włoski (Juglans regia L.) gatunek drzewa liściastego, w uprawie od ok. 2500 lat p.n.e. Do zachodniej i północnej Europy sprowadzono go w czasach Cesarstwa Rzymskiego lub jeszcze wcześniej. Owoce orzecha włoskiego są bogatym źródłem aminokwasów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), mikroelementów. Zawierają sporo folianów oraz witamin z grupy B. Wartość energetyczna: 657kcal / 100g.

 Wg medycyny chińskiej nasiona orzecha włoskiego (HE TAO REN/HU TAO REN) mają ogrzewającą naturę termiczną, słodki (gorzki) smak, wnikają do Nerek, Jelita Grubego oraz Płuc.

 Działanie:

  1. Wzmacniają Nerki i Płuca, przynoszą ulgę podczas kaszlu i świszczącego, astmatycznego oddechu. Objawy te są typowe dla osób z nietolerancją zimna i zimnych potraw.
  2. Nawilżają Jelito grube, usuwają zaparcia dzięki swoim właściwościom nawilżającym. Tak działają orzechy spożywane na surowo.
  3. Wzmacniają osoby osłabione, zwłaszcza takie u których występuje osłabienie dolnego odcinka pleców, ból kolan, nietrzymanie moczu. Prażone/podpieczone nasiona działają silnie wzmacniająco na Yang Nerek.
  4. Łagodzą stany zapalne.

Orzechy włoskie możemy spożywać na surowo (w takiej postaci działają nawilżająco), prażone (wzmacniają Nerki, odżywiają mózg), jako dodatek do kleików ryżowych (congee), zup, sałatek.

Dawkowanie: leczniczo 10-20g orzechów dziennie.

Przeciwwskazania: Orzech należy stosować z umiarem, nadmierne ich spożycie może się przyczynić do nagromadzenia Wilgoci w organizmie, a także do zastoju Qi Wątroby z powodu wysokiej zawartości tłuszczu. Nie zalecane u osób u których występuje biegunka.

Kuracja orzechowa na suche włosy i skórę głowy, rozdwajające się końcówki, przedwczesne siwienie i zaparcia: 10g orzechów włoskich i 10g nasion czarnego sezamu zmielić (dawka dzienna), połączyć z miodem na pastę. Spożywać codziennie rano przez co najmniej miesiąc jako dodatek do naleśników, owsianki, itp.

Pin It on Pinterest

Share This