Konstytucja z niedoborem Qi jest bardzo rozpowszechnionym wzorcem chorobowym. Długotrwały niedobór Qi może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Niestety nasz styl życia i dieta są główną przyczyną tego stanu. Ale skoro potrafimy sobie „zaszkodzić”, to także potrafimy odwrócić ten proces. Wystarczy nie robić tego co nam energię odbiera, a organizm powróci do stanu równowagi.  Przyjmowanie różnorodnych suplementów i stosowanie niedostosowanych do konstytucji diet nie jest najlepszym rozwiązaniem na dłuższą metę, bo nie rozwiązuje problemu. Jeżeli myślimy, że spożywanie dużych ilości…  (i tu proszę wstawić swój ulubiony suplement) zastąpi odpowiednią dietę, aktywność fizyczną, sen, wypoczynek to jesteśmy w błędzie.

Bardzo ważne dla wzmocnienia, odbudowania Qi jest:

  • spożywanie ciepłych posiłków o regularnych porach – należy dążyć do spożywania trzy razy dziennie ciepłego posiłku,
  • spożywać tylko produkty naturalne (nie używamy mikrofali, konserw, mrożonek, żywności konserwowanej chemicznie),
  • jemy do 70-80% wielkości żołądka, odchodzimy od stołu w momencie, kiedy jeszcze jesteśmy w stanie coś zjeść,
  • starannie przeżuwać pokarm, nie połykać niepogryzionego jedzenia, to osłabia trawienie. Pospieszne jedzenie jest szczególnie nie wskazane,
  • stosować dietę neutralną termicznie lub rozgrzewającą (potrawy z piekarnika, gotowane, duszone, szybkowar, wok),
  • nie należy jeść po 18-19 godzinie, nie przejadać się wieczorem.
Nasze podstawowe błędy dietetyczne, czyli produkty spożywcze osłabiające Qi:

 

  • Jedzenie przetworzone, produkty liofilizowane (zupki w proszku, gotowe sosy).
  • Pożywienie surowe zwłaszcza w chłodnych porach roku.
  • Napoje zimne i chłodzone, zbyt dużo wody mineralnej, soki z owoców egzotycznych, czarna herbata, zielona herbata, piwo.
  • Zimne pożywienie: tofu , nabiał, pszenica, kiełki, surowe warzywa, szpinak i boćwina, glony (chlorella, spirulina itp.), czekolada, lody i smoothies, owoce cytrusowe, ogórki surowe, pomidory, papryka, bakłażan, sałaty zwłaszcza w zimnych porach roku (czyli w Polsce przez 10 miesięcy!).
  • Surowe warzywa można spożywać gdy nie występują luźne stolce – dostosować konsumpcję do klimatu – latem można jeść więcej surowych potraw niż zimą.
  • Masła orzechowe, rafinowane oleje.
  • Witamina C w dużych dawkach.
  • Nabiał: zwłaszcza jogurty, twarogi, żółte sery, śmietana, dopuszczalne jedynie masło ghee. Czasami można spożyć jako dodatek do potraw sery twarde typu parmezan oraz sery owcze, kozie, oscypki.
  • Cukier i słodycze z cukru rafinowanego.
  • Najgorsze połączenie to nabiał z cukrem: jogurty owocowe, serki homogenizowane.
  • Dieta kanapkowa. Dieta sałatkowa.
Produkty szczególnie zalecane dla odbudowy Qi:

Zboża: owies, kasza jaglana, kukurydza (może być w postaci kaszki kukurydzianej), ryż, orkisz.

Mięsa: wołowina i mięso przepiórcze, (w formie bulionu, najlepszy z przepiórki ale z kurczaka też wzmacnia Qi, bulion wołowy, gulasze warzywno-mięsne z imbirem lub na winie).

Jajka, zalecane zwłaszcza przepiórcze najlepiej z chowu ekologicznego (nie spożywamy jajek z chowu klatkowego) na miękko lub w formie omletu, jajecznicy. Mięso warto wybrać z chowu zbliżonego do naturalnego.

Ryby, zwłaszcza morskie: łosoś, tuńczyk, makrela (raczej pieczona) a także pstrąg.

Rośliny strączkowe: soczewica, ciecierzyca, czarna fasola, fasola Kidney, bób, groch.

Warzywa: kapusta, dynia, marchew, ziemniaki (nie puree, raczej pieczone), bataty, fenkuł, kukurydza, pasternak, rzepa, rzodkiewki, pietruszka, koperek, szczypiorek, cebula, por, czosnek

Owocedojrzałe! słodkie jabłka, morele, daktyle, figa, czereśnia, gruszki, śliwki – kompot, pieczone, musy

Przyprawy: imbir, czosnek, kolendra (w rozsądnych ilościach), koper włoski, kminek, majeranek oraz kardamon, cynamon, anyż gwiazdkowy dodawany do gotowanych kompotów

Suszone owoce i orzechy: orzechy laskowe, czarny sezam, orzechy włoskie, kasztany jadalne, pistacje

Pin It on Pinterest

Share This