Kilka słów o potrawie

CZAS
PORCJE
KATEGORIA
Ryż przepłukać, zalać wodą i gotować tak długo aż ziarna się rozpadną. Jak kleik będzie gotowy dodać pokrojone na kawałki szparagi i ugotować je do miękkości. Kleik można posolić. Congee powinno być raczej bardziej wodniste.


- Ta zupa jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. Wzmacnia Qi i Płyny ciała. Harmonizuje trawienie, ma działanie odżywcze, łagodzące, chłodzące. Wskazana dla rekonwalescentów zwłaszcza po przebytych chorobach układu oddechowego z wysoką gorączką w przebiegu.
- Szczególnie zalecana przy Wilgotnym Gorącu, osłabieniu trawienia, nadwadze.
- Jeżeli spożywamy congee jako danie terapeutyczne kleik dzielimy na dwie porcje. Jedną spożywamy rano a drugą wieczorem.
- Dodatek sosu Tamari spowoduje, że potrawa będzie bardziej działa na jelito grube, pobudzi wypróżnienie, nawilży jelita.
- Dodatek prażonego czarnego sezamu spowoduje, że zupa będzie bardziej wzmacniała aspekt Krewi.
- Dodatek szczypiorku podniesie termikę potrawy, będzie ona bardziej wskazana dla osób z objawami Zimna.
Zobacz także
ZUPA RYBNA
ZUPA RYBNA Kilka słów o potrawie Zupy rybne rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda. Spróbujcie a będziecie miło zaskoczeni:) Grażyna Kidawska 30 min 4 Zupy Składniki: 1 cebula 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 pietruszka duża 1/4 selera korzeniowego 1...
ZUPA GRZYBOWA
Zupa grzybowa z chińską nutą:)
ZUPA Z KOPRU WŁOSKIEGO
Aromatyczna i kojąca zupa, której składniki idealnie pokrywają się z zaleceniami dotyczącymi odżywiania w porze zimowej