Kilka słów o potrawie

CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 2 jajka dobrej jakości
- 1/2 dojrzałego pomidora pokrojonego w drobna kosteczkę
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
- 1 łyżeczka masła klarowanego


- Potrawa działa odżywczo i wzmacniająco
- Zalecana przy niedoborze Qi i wyczerpaniu
- Nie podawać osobom z Wilgotnym Gorącem
- Osoby z dobrym trawieniem mogą spożywać omlet z dodatkiem węglowodanów (pieczywo, najlepiej tostowane)
- Osoby, u których stwierdzono problemy trawienne powinny spożywać omlet sam lub w towarzystwie duszonych warzyw (dobrze pasuje cukinia duszona na oliwie z oliwek z odrobiną czosnku i oregano)
Zobacz także
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.
JESIENNA OWSIANKA Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Zapraszam na kolejny wariant owsianki, tym razem z gruszkami. Nie ma lepszego owocu, który nawilża Płuca jesienną porą.

Jestem terapeutą klasycznego ziołolecznictwa Jing Fang w linii dr.Hu Xî Shu, dyplomowanym naturopatą, członkiem Polskiego Towarzystwa Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Specjalizuję się w dietoterapii i ziołolecznictwie chińskim, prowadzę gabinet, szkolenia i nieustannie się dokształcam. Zapraszam do gabinetu: www.dietetykaintegracyjna.pl