Dietetyka medycyny chińskiej opisuję cechy produktów uwzględniając ich bardzo ważne właściwości, takie jak: smak, termika oraz obszar oddziaływania, ale również ważną informacją na temat właściwości produktów jest kolor pożywienia.
Lecznicze zastosowanie dietetyki medycyny chińskiej opiera się na modelu pięciu przemian, w którym każdy produkt spożywczy i zioło ma określony kolor i smak. Kolor i smak jedzenia sygnalizuje jego podstawowe właściwości i opisuje potencjał, który jest wyzwalany w trakcie gotowania.
Wg teorii pięciu przemian różne barwy produktów żywnościowych i ziół odpowiadają różnym systemom organów i porom roku. Każdy kolor i smak wynika do konkretnego meridianu i organu. Kolor zielony produktu związany jest z systemem Wątroby, czerwony – Serca, Żółty – Śledziony, biały – Płuc, czarny związany jest z Nerkami.To na co w tym okresie zwróciłam szczególną uwagę to ogromna ilość produktów spożywczych w kolorze żółto-pomarańczowym. Moje dania ostatnio są….żółte, co mi bardzo odpowiada. Jak już wspomniałam wg teorii pięciu przemian kolor żółty jest związany z Elementem Ziemi, systemem Śledziony-Żołądka, czyli wspomaga kompleksowo działanie układu trawiennego. Jedzenie o tej barwie jest szczególnie zalecane, można je spożywać przez cały rok, lecz najkorzystniej działa w okresie późnego lata. Żywność w kolorze żółtym i złotym ma przede wszystkim właściwości harmonizujące, odżywcze, wzmacniające „środek”: proso, bataty, groch, kasztany jadalne, orzechy ziemne, morele, dynia, marchew, kukurydza, miód to tylko niektóre produkty o tym kolorze. Potrawy z produktów żółto-pomarańczowych powinny być przygotowane w sposób maksymalnie prosty, z minimalną ilością przypraw. Powinny być łagodne w smaku, należy unikać skomplikowanych połączeń smakowych. Cieszcie się kolorami w kuchni, mając świadomość, że za pomocą tak prostej informacji jesteście w stanie wpłynąć na zdrowie swoje i swoich najbliższych.
Spotkałam się z bardzo ciekawą informacją: każdy produkt spożywczy i zioło posiada swoje Jing, Qi i Shen. Jing to kształty pożywienia, Qi to jego termika (czy rozgrzewa czy ochładza), ale jak znaleźć Shen? Kolor pożywienia to jest jego Shen. Kolor to nie jest coś co występuje samo w sobie. To jest uniwersalna informacja, którą my odbieramy jako kolor.*Żółto-pomarańczowe owoce i warzywa swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które tworzą witaminę A, zatem ta grupa warzyw i owoców jest szczególnie przyjazna naszym oczom, opóźniając choćby procesy zwyrodnieniowe plamki żółtej, reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, dba o stawy i kości.