Kleiki w medycynie chińskiej są przygotowywane z różnego rodzaju zbóż, warzyw, mięs, jajek oraz chińskich ziół. Tradycyjnie były gotowane przez dłuższy czas, czasami przez całą noc w naczyniach, zazwyczaj glinianych, które obecnie zastępowane są z powodzeniem przez wolnowary.
Kleiki mogą służyć jako główna lub uzupełniająca terapia w wielu różnych dolegliwościach lub profilaktycznie w celu utrzymania dobrego zdrowia.
Kleiki według przepisów Medycyny Chińskiej są odżywcze i dość proste w przygotowaniu a zarazem mogą być ekonomiczną i smakową alternatywą dla naszych polskich czy ogólnie zachodnich śniadań.
Sun Simiao (618-907) jedna z najwybitniejszych postaci w historii medycyny chińskiej stwierdził, że dobry lekarz powinien najpierw wyregulować dietę i styl życia pacjenta. Jeśli te dwa czynniki nie wyeliminują choroby dopiero wtedy powinien sięgnąć po inne metody leczenia jak np. ziołolecznictwo czy akupunktura.
W chińskiej kulturze i medycynie śniadania uważane są za najważniejsze posiłki dla zdrowia i powinny być odżywcze.
„Setki chorób czterech sezonów pochodzą z żołądka. Jeśli żołądek dostanie zboże nastąpi poprawa. Tak więc jeśli dieta poprawi się o 1 cm, patogen choroby zostanie siłą usunięty o 1 cm. Konsekwentnie w przypadku chorób chronicznych trzeba położyć nacisk na sen i dietę.”W Chinach jedną z najczęściej spożywanych odmian kleiku jest congee (wym. kongi). Jest to rozrzedzony rodzaj kleiku. Tradycyjnie robione jest z ryżu, może być jednak wykonywane z innych rodzajów zbóż lub być mieszanką kilku rodzajów zbóż.Chiński lekarz Jin Zi Jiu XIX w.