Cukinia, kabaczek, patison to odmiany botaniczne dyni zwyczajnej (Cucurbita pepo L.). Są to rośliny zielne, jednoroczne o dużych wymaganiach cieplnych i glebowych, których owoce spożywa się w stanie niedojrzałym. Owoce są dietetyczne (17 kcal/100g), lekko strawne, o delikatnym smaku. Jadalne także są kwiaty dyni zwyczajnej. Odmiany dyni zwyczajnej a szczególnie jej nasiona, pomagają usuwać pasożyty.
Cukinia ma owoce wydłużone lub kuliste o barwie ciemnozielonej, jasnozielonej lub żółtej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchina tj. mała dynia.
Natura termiczna ochładzająca, smak słodki, gorzki. Wnika do Żołądka i Śledziony.
Odżywia Yin. Ochładza Gorąco Żołądka i Wątroby. Przezwycięża Gorąco późnego lata. Działa moczopędnie i wspomaga usuwanie obrzęków. W tym celu zaleca się spożywanie cukinii gotowanej na parze wraz ze skórką.
*Spożywanie cukinii w dużych ilościach nie jest wskazane u osób z osłabionym Qi i Yang Śledziony.
Nazwa kabaczek obejmuje grupę odmian o wydłużonych owocach i jasnozielonej skórce, w miarę dojrzewania bielejącej, o miąższu zielonkawobiałym, bardziej zwartym niż u cukinii. Warzywo to jest popularne na terenie Europy Środkowej. Kabaczki różnią się od cukinii termiką – są ogrzewające. Wspomagają krążenie Qi. W porównaniu do cukinii, kabaczek zawiera więcej substancji odżywczych, a mniej wody. Sok z kabaczka łagodzi oparzenia.
*Odmiany dyni zwyczajnej w zależności od miejsca wyselekcjonowanie różnią się termiką. Na południu Europy gdzie klimat jest gorący i upalny cukinie mają właściwości ochładzające. Odmiany wyselekcjonowane w Europie Środkowej mają bardziej ogrzewającą naturę, ponieważ nie występują w tym rejonie tak wysokie temperatury. Rośliny zawsze dostosowują się do zmiennych warunków środowiska, a my spożywając odpowiednie dla nas produkty również szybciej się adaptujemy.