SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Kilka słów o potrawie
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 2500 ml wody (około 10 filiżanek)
- 50 gramów suszonego głogu (Shan Zha)
- 30 gramów suszonej śliwki (Wu Mei)
- 3-5 gramów suszonej skórki mandarynki (Chen Pi)
- 6-9 gramów suszonego korzenia lukrecji (Gan Cao)
- 5-10 gramów suszonego kwiatu hibiskusa (Luo Shen Hua)
- 1-3 gram suszonego kwiatu osmantusa (opcjonalnie)
- 100 gramów cukru skalnego (lub innego do smaku)
Opłucz wszystkie wysuszone składniki pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Mocz w wodzie przez 1 godzinę.
Po namoczeniu gotuj na wolnym ogniu (pod pokrywką) przez 45 minut.
Dodaj cukier kamienny do smaku, pozwól mu całkowicie się rozpuścić i wyłącz, pozostaw do ostygnięcia.
Odcedź i przechowuj w lodówce. Pij to jak herbatę.
Pamiętaj, aby przechowywać napój w lodówce; max przez 3-4 dni.
*głóg, śliwka, lukrecja obowiązkowa, pozostałe składniki opcjonalne
** kwiaty hibiskusa można zastąpić burakiem
***Śliwkę, głóg i lukrecję można znaleźć w chińskich sklepach ziołowych i spożywczych.
- Popularne napoje chłodzące mogą poważnie uszkodzić nasze trawienie, ponieważ są zbyt zimne i wychładzające. Spróbujmy innego podejścia, wg medycyny chińskiej, chłodzimy, ale jednocześnie wspieramy trawienie i nawilżamy się od środka.
- Wszystkie składniki napoju mają na celu oczyścić i uspokoić wnętrze, wydalić ciepło i ugasić pragnienie. Jest on dobry dla całej rodziny i skuteczny w walce z dolegliwościami związanymi z gorącem, na które jestesmy narażeni w upalne dni lub spożywając nadmiar rozgrzewających potraw.
- Suan Mei Tang ma również działanie poprawiające trawienie i uspokajające umysł.
- Może także leczyć kaszel, lekką biegunkę, usuwa zastoje Qi i Krwi, pomaga wytwarzać ślinę i gasi pragnie.
- W sieci można spotkać wiele przepisów, które wymagają dowolnej kombinacji następujących suszonych składników: kwaśnych śliwek (Wu Mei), owoców głogu (Shan Zha), suszonej skórki mandarynki (Chen Pi), korzenia lukrecji (Gan Cao), suszonych kwiatów hibiskusa (Luo Shen Hua), osmantusa i cukru kamiennego. Suszone śliwki i owoce głogu to dwa kluczowe składniki. Nie sposób je zastąpić w tym przepisie.
Zobacz także
KOMPOTY
Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
JESIENNA OWSIANKA Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Zapraszam na kolejny wariant owsianki, tym razem z gruszkami. Nie ma lepszego owocu, który nawilża Płuca jesienną porą.