Wg medycyny chińskiej fasolka mung [LU DOU] jest ochładzająca termicznie, ma smak słodki, działa w Wątrobie i Płucach.
Działanie:
- Zmniejsza objawy Gorącej Wilgoci – zmniejsza obrzęki (zwłaszcza kończyn dolnych), łagodzą stany zapalne i ból.
- Działa moczopędnie.
- Usuwa gorąco wywołane letnim upałem! To jest jedna z przyczyn chorób wg. Medycyny chińskiej [Syndrom gorąca późnego lata]. Działa ochładzająco, zmniejsza skutki udaru słonecznego, niepokój, zmęczenie, pragnienie a nawet gorączkę i omdlenia wywołane nadmierną ekspozycją słoneczną.
- Zwiększa ilość płynów ciała [JIN YE], przez co działa nawilżająco, szczególnie na skórę.
- Stosowana w leczeniu zatruć pokarmowych, biegunki, bolesnego oddawania moczu, świnki, oparzeń, zatruć metalami ciężkimi i pestycydami, czyraków, zaplenia spojówek.
- Wykorzystywana też w leczeniu nadciśnienia spowodowanego Gorącem.
- Wg Hong-Ye Hsu Lu Dou „usuwa wszelkie toksyny”.
Fasola złota, fasolka mung (Vigna radiata L.) roślina z rodziny bobowatych.Pochodzi z Indii, jest uprawiana w Azji południowej i Chinach. Jadalne nasiona są ważnym składnikiem potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka, popularna w kuchni wegetariańskiej. Drobne fasolki o długości od 2 do 4 mm, w kolorze od żółtego do ciemnozielonego, spożywane są zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (po skiełkowaniu, w Polsce nazywane „kiełkami sojowymi”). W krajach Azjatyckich z fasoli mung wytwarza się również makaron (ang. „bean thread vermicelli”, „cellophane noodles”), nazywany sojowym. Makaron ten, w odróżnieniu od makaronu ryżowego i innych, po usmażeniu lub ugotowaniu staje się przezroczysty.
Kiełki fasolki mung dostępne w sklepach (bardzo proste do wyhodowania w domu) mają również działanie ochładzające i smak słodki. Oczyszczają organizm z toksyn. Poprawiają funkcję potrójnego ogrzewacza [San Jiao].
Ze względu na termikę ostrożnie należy stosować fasolkę mung w przypadku objawów Zimna. Nadmierne spożycie może spowodować problemy trawienne u osób z objawami niedoboru Qi Śledziony (luźne i wodniste stolce, brak energii, zmęczenie, awersja do zimna). Kiełki fasolki mung można spożywać sparzone lub podsmażone w woku. W Wietnamie jest to obowiązkowy składnik zupy Pho.
Zastosowanie:
- Congee z fasolki mung – obowiązkowy posiłek w czasie letnich upałów. 60g nasion fasolki namoczyć na noc, ugotować z dodatkiem 500ml wody. Nasiona gotujemy aż popękają, lecz wciąż będą zielone, inaczej stracą dobroczynne działanie. Taki kleik działa uspokajająco, gasi pragnienie, usuwa toksyczne gorąco i opuchliznę, zwłaszcza u osób starszych. Jest to podstawowy wywar zalecany w chronicznych bólach gardła, zwłaszcza latem. Jest to dobra potrawa na śniadanie lub lekki obiad.
- 50g nasion fasolki mung, 50g nasion fasolki adzuki, 50g nasion czarnej fasoli, 50g korzenia lukrecji. Taka potrawa łagodzi objawy kaca i wypłukuje toksyny z ciała.
- Herbatka odtruwająca z fasoli mung i lukrecji. 60g fasoli mung, 15g korzenia lukrecji kruszymy na gruby proszek, wsypujemy do termosu i zalewamy wrzątkiem. Zaparzamy 20-30 minut. Popijamy często aż do skończenia naparu. Jedna porcja w ciągu dnia. W razie silnego zatrucia co 6 godzin pijemy kolejna porcje. Napar oczyszcza z Gorąca i odtruwa.
Dzien dobry,
Czy congee z fasoli mung ma w sobie jakies inne przyprawy czy to jest tylko to?
Poleca pani jeszcze inne przepisy z fasola mung?
Dziekuje
Lecznicze congee z fasolki mung jest potrawą jednoskładnikową, ale używa się też fasolki jako produktu spożywczego. Będę umieszczała inne przepisy również. Osobiście bardzo lubię dal z fasolki mung, danie typowe dla kuchni indyjskiej lub cejlońskiej. Często gości u nas w domu.
Czy woda odlana po gotowaniu fasoli mung- podana do picia przy obrzekach nóg nie będzie miała działania wzdymajacego ?
Dziękuję i pozdrawiam!
Jeżeli tak się zdarzy to proszę dodać do gotowania odrobine glonów kombu.